Categories: Grădină

Calendarul grădinarului. Ce legume puteți semăna în grădină, în funcție de lună

Dacă aveți propria grădină de legume trebuie să știți că pe tot parcursul anului pot fi plantate semințe sau răsaduri de legume.

Chiar dacă este iarnă, dar primăvara începe să se întrevadă, puteți începe să vă faceți propriile răsaduri dar și semăna primele semințe, de preferat în solarii dar și în spații din exterior.

Începând cu luna februarie poate începe plantarea pentru ceapa verde de iarnă, usturoi, mazăre, spanac, morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună,  salată, dar și a rizomilor de hrean.

Ce semănăm primăvara

Primăvara dă startul vegetației și a lucrărilor din grădină.

Astfel, în luna martie puteti semana leuștean, ridichi de lună, mazăre, salată, spanac, arpagic, ceapă, morcov, patrunjel, mărar, varză, cartofi timpurii, dar și plante aromatice precum mentă, coriandru, fenicul, oregano.

Aprilie: plantarea sau semanarea ridichilor de vară, a dovleceilor, spanacului, rasadurilor de rosii si ardei, mararului, a soiurilor de varza pentru productie timpurie, dar si a cartofilor timpurii, radacinoase (morcovi, patrunjel sau pastarnac, dar si samanta de ceapa). Jumatatea lunii aprilie, 10-20, permite plantarea sau semanarea legumelor pe care le-am mentionat mai sus, la care puteti adauga dovleci de copt, pepene galben si verde, porumb pentru fiert si varza pentru productie semitimpurie. De asemenea, se mai poate planta gulia si conopida, dar si telina sau cartofii preincoltiti. În ultima parte a lunii aprilie mai puteti adauga sfecla rosie, castraveti si fasole.

În perioada 1-20 mai, puteti semana sau planta castravetii, fasolea, porumbul dulce, dar si ardeii, rosiile si vinetele. Sfarsitul lunii mai, adica perioada 20-30, permite plantarea verzei pentru productia de vara, a verzei crete, guliilor sau mararului. Totodata, se pot pune si andive, fasole verde, castraveti, broccoli si conopida.

Ce semănăm vara

Inceputul lunii iunie, adica perioada 1-10, aduce posibilitatea de cultivare a verzei pentru productia de vara, a verzei crete, guliilor, andivelor, mararului, fasolei verde, porumbului dulce sau a castravetilor. Si varza kale poate fi cultivara, la fel si ierburile aromatice precum coriandrul, busuiocul, fenicul sau patrunjelul. Este si ultima sansa se a cultiva morcovi, pe care ii veti recolta in lunile septembrie si octombrie. 10-20 iunie se pot cultiva mararul, fasolea verde, castravetii sau porumbul dulce. Sfaritul lunii iunie, perioada 20-30, permite si cultivarea de varza pentru productia de toamna, cartofi de toamna. De asemenea, mai puteti adauga varza de Bruxelles, gulia de toamna sau varza rosie.

la inceputul lunii (1-10 iulie) puteti planta gulie, sfecla rosie, varza pentru productia de toamna, fasole verde, marar si cartofi de toamna. Jumatatea lunii iulie, 10-20, permite si plantarea castravetilor, in timp ce perioada 20-30 iulie inseamna ca puteti planta si ridichi de iarna ori spanac.

Perioada 1-10 august permite cultivarea ridichilor de iarna, a spanacului si a mararului, in timp ce in perioada 10-20 puteti adauga si macrisul. In perioada 20-30 august puteti adauga ceapa verde de iarna sau salata pentru iarna. De asemenea, pe terenurile unde ati cules deja cultura, puteti semana spanac, morcov si patrunjel pentru primavara.

Ce semănăm toamna

La inceputul lunii septembrie, mai exact in perioada 1-10, se cultiva ceapa verde de iarna, salata care ierneaza sau macrisul. La mijlocul lunii, 10-20, se poate adauga si spanacul. Daca nu vreti sa il cultivati in acea perioada, optati pentru 20-30 septembrie. Mai puteti adauga salata de iarna sau ceapa care va rasari la primavara.

La inceputul lunii octombrie, in perioada 1-10, se poate cultiva spanac ce va iesi la primavara. De asemenea, puteti planta si usturoi pentru primavara, la fel si loboda ori ceapa. Puteti semana si conopida, sau mazare ori rubarba.

Luna noiembrie reprezinta ultima perioada in care se mai pot planta legume. In perioada 1-10 noiembrie se pot semana morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, mazare, dar se pot planta si rizomii de hrean.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago