Grădină

Ce lucrări se fac în grădină în luna aprilie. Tratamente pomi, ce legume pot fi plantate

Luna aprilie este importantă pentru agricultori, din perspectiva lucrărilor din grădină, ce pregătesc producția din acest an.

Astfel, la începutul lunii aprilie pot fi plantate sau semănate ridichile de vară, dovleceii, spanacul, răsadurile de roșii și arde.

Totodată, este momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor (morcovi, pătrunjel sau păstârnac, dar și sămânța de ceapă).

Jumătatea lunii aprilie permite plantarea sau semănarea legumelor pe care le-am menționat anterior, la care puteți adăuga dovleci de copt, pepene galben și verde, porumb pentru fiert și varza pentru producție semitimpurie.

De asemenea, se mai poate planta gulia și conopida, dar și țelina sau cartofii preîncolțiți.

Pe 20-30 aprilie puteți adăuga semințe de flori în grădină sau jardiniere, precum și sfecla roșie, castraveți și fasole, floarea-soarelui, porumb, soia, fasole, cânepă.

Calendarul agricultorilor pe luni

Ce stropiri se fac la pomii fructiferi în luna aprilie

Buton floral (25 martie – 10 aprilie) Captadin 0,15% + Chorus 0,07% – pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

La apariția primelor flori (10-25 aprilie) tratamente cu Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai) – Chorus 0,07% + Cropmax 0,2% Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Vezi aici întreaga schemă de tratament pentru pomi, actualizată 2022

Totodată, în luna aprilie se fac lucrări de fertilizare a solului, dar și erbicidarea preemergentă, pregătirea terenului și se recoltează eșalonat verdețurile (salată, spanac, ceapă verde, usturoi, sparanghel, ridichile de lună), care au fost însămânțate sau plantate în toamnă și se continuă semănatul eșalonat a grădinii cu verdețuri.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *