Grădină

Ce lucrări se fac la pomii de anul 1

Vă aflați în situația în care ați înființat recent o mică livadă de pomi fructiferi sau, pur și simplu, ați plantat câțiva copaci în jurul gospodăriei.

Lucrările ulterioare au o importanță deosebită în procesul de dezvoltare a pomilor, cu impact asupra dezvoltării rădăcinilor și formării coroanei cu o zonă mare de fructificare, dar și pentru a planifica o producție de fructe cât mai bogată în viitor.

Dacă plantarea a avut loc toamna, prima tăiere va avea loc în primăvara următoare, după trecerea perioadei cu îngheț (sfârșit de martie – început de aprilie), în funcție de tipul de material săditor achiziționat, de tip vargă sau cu coroană preformată. 

10 sfaturi utile privind plantarea pomilor, pentru prindere sigură

Dacă pomii au fost plantați primăvara, lucrările de toaletare se vor face imediat, de preferat de către un specialist, care va ține cont de specie, forma aleasă a coroanei, precum și de grosimea trunchiului, înălțimea și numărul de lăstari laterali.

Tăierea incorectă poate cauza efecte adverse, precum îndesirea coroanei, pierderea recoltei, creșteri prea puternice sau prea slabe. După tăiere, toate rănile și zonele tăiate trebuie netezite și apoi acoperite cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.

Coroanele pomilor fructiferi se pot forma în mai multe feluri (vas ameliorat, cupă, fus, cu ax central, etc.), lucrările inițiale fiind făcute atunci când copacul este tânăr și lăstarii lui sunt încă flexibili.

Una din primele lucrări tăierea vergii la înălțimea de proiectare a coroanei. Prin această lucrare se reduce partea supraterană a pomului corespunzător sistemului radicular care a fost micșorat cu ocazia scoaterii pomilor din pepinieră. Echilibrarea volumului creșterilor cu  capacitatea de absorbție a rădăcinilor contribuie la sporirea procentului de prindere la plantare.

Cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

UDARE

Lipsa de apă din sol influențează negativ dezvoltarea pomilor. Astfel, începând de primăvara și în tot cursul verii, terenul trebuie săpat pentru a se distruge crusta din jurul trunchiului care se formează și buruienile, păstrând la nivelul rădăcinilor umiditatea necesară.

MUȘUROIRE

Dacă ați plantat toamna, pentru a proteja zona de altoire, se ridică un mușuroi în jurul acesteia, de aproximativ 30 cm. Îndată ce solul se zvântă primăvara, trebuie împrăștiat mușuroiul făcut din toamnă.

Alte lucrări de îngrijire în anul 1 după plantare:

  • alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei și înlăturarea celor de pe trunchi prin tăiere la inel, pe măsură ce apar, însă cel mai târziu în cursul lunii iulie
  • tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor pentru menținerea frunzișului în perfectă stare de sănătate
  • protejarea pomilor cu materiale de protecție împotriva rozătoarelor

Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce se taie și ce se păstrează, pas cu pas

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *