GrădinăLegumicultură

Ce produce fusarioza, boala gravă care poate compromite total culturile de legume. Strategii de prevenire și tratamente

Fusarioza este o boală comună, extrem de distructivă, care afectează o varietate de culturi de legume (roșii, ardei, castraveți, cartofi, dovlecei, etc.)

Cauzată de ciuperci din genul Fusarium, această afecțiune gravă poate provoca pierderi semnificative în culturile agricole și poate fi dificil de controlat.

Pe plantele afectate apare o decolorare a frunzelor, urmată de ofilire, la început temporară iar apoi procesul devine ireversibil.

Este o boala vasculară, iar secțiunile efectuate în tulpini scot în evidență o brunificare intensă a vaselor conducătoare (foto).

Cauze

Fusarioza este cauzată de diverse specii de ciuperci din genul Fusarium. Aceste ciuperci pot supraviețui în sol și în resturile vegetale infectate, așteptând momentul potrivit pentru a infecta plantele de legume.

Unele specii de Fusarium pot fi introduse într-o zonă prin semințe sau răsaduri infectate, iar altele pot fi aduse în sol de la alte culturi sau prin intermediul insectelor și a altor organisme.

Boala este favorizată de temperaturi ridicate de 27 – 28 grade și umiditate excesivă la sol.

Simptome

Simptomele fusariozei pot varia în funcție de specia de Fusarium și de leguma afectată. Cu toate acestea, există câteva semne comune ale acestei boli.

Printre cele mai întâlnite se numără ofilirea și înălțarea nenaturală a plantelor, îngălbenirea și căderea frunzelor, slăbirea tulpinilor și rădăcinilor, precum și apariția petelor și a leziunilor pe partea inferioară a tulpinilor și rădăcinilor.

Prevenire

Prevenirea este cea mai bună metodă de a gestiona fusarioza la legume, prin:

  1. Rotirea culturilor: Evitați să plantați aceeași legumă în aceeași zonă în fiecare an. Rotirea culturilor poate ajuta la reducerea acumulării ciupercilor Fusarium în sol și poate preveni răspândirea bolii.
  2. Selectarea semințelor și a răsadurilor sănătoase: Asigurați-vă că achiziționați semințe și răsaduri de la surse de încredere, care au fost testate și certificate ca fiind sănătoase și libere de infecții fungice.
  3. Menținerea unui sol sănătos: Solul bine drenat și cu o fertilitate adecvată poate reduce riscul apariției fusariozei. Asigurați-vă că solul este bine aerat și că pH-ul este potrivit pentru leguma pe care o cultivați.
  4. Controlul buruienilor și al dăunătorilor: Buruienile și dăunătorii pot slăbi plantele de legume și pot crea puncte de intrare pentru ciupercile Fusarium. Asigurați-vă că efectuați o gestionare adecvată a buruienilor și folosiți metode de control a dăunătorilor pentru a menține culturile sănătoase.
  5. Evitați suprairigarea: Suprairigarea pot contribui la crearea unui mediu favorabil dezvoltării fusariozei. Culegeți legumele în timp util și asigurați-vă că nu suprairigați cultura.

Pentru prevenire si tratarea acestei boli specialiștii de la Solarex recomandă stropiri cu următoarele fungicide :

– ARMETIL M – 2,5 kg/ha.

– COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.

– MELODY COMPACT – 2,0 kg/ha.

– TOPSIN – 0,1%.

– AMISTAR – 0,075%.

Un tratament eficient impotriva unei game largi de boli se face pe perioada de vegetație cu Pachetul EVALIA LEGUME care conține două fungicide și un îngrășământ foliar, care ajută la întărirea și dezvoltarea culturii.

Tratamentele se fac utilizând produsele alternativ la un interval de 7 – 10 zile între ele. La fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 0,01 -0,05%, pentru o mai bună eficiență.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *