Pomicultură

Ce spun specialiștii în pomicultură despre ravagiile din livezi provocate de vremea rea

Ninsorile, înghețurile și vântul puternic din ultimele zile au determinat pierderi irecuperbile în livezile din întreaga țară.

Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, doctor în știinte horticole, proprietarul Pepinierelor Roman, a menționat următoarele:

”Din păcate anul acesta sunt pierderi foarte mari cauzate de înghețurile târzii de primăvară, la speciile termofile (cais, piersic, nectarin și migdal), dar și la speciile cireș, vișin și chiar unele soiuri extratimpurii de prun și păr.

Din păcate pierderile de muguri floriferi/flori sunt situate între 50 și 100%, în majoritatea zonelor din țară.

În plus in această perioadă este frig ceea ce face ca albina să nu zboare și astfel polenizarea vă fi îngreunată, motiv pentru care producția de fructe la majoritatea speciilor pomicole vă fii una scăzută.

Atenție sporită la umiditatea atmosferică, nopțile reci, cer acoperit, temperaturi scăzute, care îndeplinesc condițiile optime pentru dezvoltarea agenților patogeni, care pot afecta grav plantațiile, atât în ceea ce privește producția de fructe, cât și starea de sănătate, implicit longevitatea pomilor.

În concluzie încercați să respectați schema de tratamente recomandată de către noi în această perioadă critică, cât și pe parcursul anului.

Chiar dacă vor fi specii/soiuri la care producția vă fi compromisă de înghețurile târzii de primăvară, vom continua să întreținem pomii, atât în ceea ce privește tratamente fitosanitare, precum și celelalte verigi tehnlogice (irigări, fertilizări, întreținere solului, tăieri s.a.), astfel încât să asigurăm bună creștere și dezvoltare a acestora, precum și diferențierea mugurilor de rod pentru anul următor și nu în ultimul rând o stare de sănătate bună și o longevitate a pomilor din plantațiile/grădinile dumneavoastră.”

Schemă de tratament universal pentru plantații mixte de pomi fructiferi (actualizată 2023)

Pepinierele Roman continuă livrarea materialului săditor

Cei de la Pepinierele Roman continuă livrarea materialului săditor până în preajma sărbătorilor Pascale, respectiv 14 aprilie, funcție de evoluția fenofazelor pomicole și a condițiilor meteorologice.

Livrările de material săditor pomicol (pomi și arbuști fructiferi) se fac online, telefonic sau prin achiziție directă, de la punctul de desfacere din localitatea Afumați, Sos.  Petracheoaia,  nr.72,  județul Ilfov, în intervalul orar 8:00 – 18:00.

Plantările se vor realiza cât mai timpuriu,  până la pornirea in vegetație a pomilor, astfel încât pomii să sufere cât mai puțin transplantatul, respectiv procentul de prindere peste 90%, iar creșterile vegetative din anul curent vor fi energice, deci pomii se vor dezvolta corespunzător.

Toți membrii grupului de Facebook Pepinierele Roman, la fiecare comandă lansată vor primi cadou cel puțin un pom fructifer, din partea www.pepinierele-roman.ro

Pentru informații suplimentare puteți contacta telefonic:

– Ing. Marieta Boja  – 0733925472

– Ing.  Paula Roman  – 0725924293

– Dr. Ing. Marius Roman  – 0722519934

INFORMARE. Frigul din această perioadă poate afecta producția de rapiță?

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *