GrădinăPomiculturăUtil

Ce tratamente se fac în această perioadă la pomii fructiferi. Speciile sâmburoase în fenofaza buton alb/roz

La sâmburoase – cireș, prun, cais, piersic, vișin, nectarin – în fenofaza de buton alb/roz se aplică un tratament pentru a preveni apariția celor mai periculoase boli și anume:

Făinarea – atacul se manifestă pe frunze, pe lăstari și pe fructe. Apare sub forma unor pete bine conturate în dreptul cărora se formează o pâslă miceliană densă cu aspect prăfos. Calitatea fructelor este considerabil deteriorată.

Bășicarea Frunzelor – atacul se manifestă pe frunzulițele tinere care se gofrează și capătă o culoare roșiatică . Netratată boala duce la desfrunzirea timpurie a pomului și pierderea producției.

Monilioza  – atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe iar în primăverile reci și ploioase ramurile cu frunze și flori se vestejesc în număr mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și producția este compromisă.

Ciuruirea Frunzelor – atacul se manifestă pe frunze, lăstari, ramuri, fructe. Pe frunze apar pete circulare brun-roșietice iar în dreptul lor țesuturile se necrozează, se desprind și cad iar frunzele rămân ciuruite.Dăunători combătuți

Tot în fenofaza de buton alb trebuie combătuți și dăunătorii apăruți și anume afide – păduchi, viespile prunelor, Păduchele din San Jose, acarieni.

Acestea colonizează pe frunze, pe ramuri, pătrund în fructe distrugându-le pulpa și ducând în final la reducerea considerabilă a recoltei și punând în pericol sănătatea pomilor.

Tratamente recomandate

Pentru a preveni și combate în fenofaza de buton alb/roz  și bolile și dăunătorii recomandam tratament:

Pachet Tratament II – Pomi Fructiferi (pentru 10, 50 și 100 litri de apă).

Pachetul conține:

– CUPRIDIN  50WP – este un fungicid – bactericid cu acțiune de contact, pe bază de cupru, cu o mare capacitate de aderare pe suprafața plantelor și o eficiența mărită asupra sporilor și miceliului fungic.

– MICROTHIOL SPECIAL – este un fungicid, pe bază de sulf,  ce acționează prin contact asupra agenților patogeni, având efect preventiv și curativ.

– MOSPILAN 20 SG – este un insecticid sistemic cu efect de lungă durată și cu acțiune rapidă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulți).

Avantajul principal al utilizării acestui pachet este că avem împreună două fungicide și un insecticid  și la o singura stropire combatem și boli și dăunători.

Aveți grijă de pomii dumneavoastră!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *