GrădinăLegumicultură

Ceapa umblătoare, deliciul peren rezistent la frig. Se plantează toamna

Un nou soi de ceapă, cea egipteană, cunoscută și sub numele de ceapă umblătoare, începe să își facă loc și în grădinile din România.

Este o plantă perenă care își are originea în Orientul Mijlociu, fiind înrudită cu ceapa obișnuită, dar, spre deosebire de aceasta, poate crește 6-8 ani într-un loc și rezistă foarte bine la frig.

Ceapa egipteană are o tufă compactă, formată din frunze lungi și subțiri, de culoare verde închis. La vârful tijei florale, apar bulbilii, care sunt mici bulbi de ceapă, care se pot separa de plantă și pot fi replantați pentru a produce noi plante.


Cultivare

Plantațiile de ceapă egipteană beneficiază adesea de plantarea în toamnă. Rădăcinile se vor dezvolta în perioada rece și, în primăvara următoare, planta va crește viguros.

Asigurați-vă că acoperiți planta cu un strat de paie sau altă protecție în zonele cu înghețuri puternice pentru a proteja bulbii în timpul iernii.

Ceapa egipteană este o plantă relativ ușor de cultivat. Se poate cultiva în orice tip de sol, dar preferă solurile fertile și bine drenate.

Planta se poate semăna primăvara sau toamna, la o adâncime de 1-2 cm.

Iată pașii de bază pentru a planta și înmulți ceapa egipteană:

  • Alegerea bulbilor: Alegeți bulbii sănătoși și feriți-vă de cei care au semne de deteriorare sau boală.
  • Prepararea solului: Solul ar trebui să fie bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Dacă solul este argilos, adăugați nisip pentru a îmbunătăți drenajul. Solul ar trebui să fie ușor acid sau neutru.
  • Plantarea bulbilor: Plantați bulbii la o adâncime de aproximativ 2-3 cm în pământ și păstrați o distanță de aproximativ 10-15 cm între fiecare bulb. Asigurați-vă că partea superioară a bulbilor este acoperită cu pământ.
  • Îngrijirea plantelor: Udați planta după plantare pentru a-i ajuta să se stabilească. Apoi, păstrați solul umed, dar nu excesiv de ud. Utilizați mulci pentru a menține umiditatea și pentru a împiedica creșterea buruienilor.
  • Recoltarea: În funcție de condițiile climatice locale, ceapa egipteană poate fi recoltată în primăvară sau vara următoare, atunci când frunzele ajung la dimensiunea dorită. Poate fi recoltată în mod regulat, iar plantarea inițială va produce din ce în ce mai mulți bulbii.
  • Înmulțirea: Ceapa egipteană produce adesea bulbilii la suprafața solului, lângă mama bulbilor. Cand tija florală se frânge, bulbilii cad pe pământ, dând naştere unor noi plante. Se înmulteste atât prin bulbilii care apar în varful tijelor, cât şi prin despărţirea tufelor. Bulbilii se plantează toamna, în luna septembrie sau primăvara, în martie-aprilie.

Soiuri de ceapă de culoare violet închis, pe raft și în grădină

Îngrijire și recoltare

Ceapa egipteană nu este o plantă pretențioasă. Are nevoie însă de udare regulată, mai ales în perioadele secetoase. De asemenea, este necesar să se îndepărteze buruienile din jurul plantei.Frunzele de ceapă egipteană pot fi recoltate pe tot parcursul anului. Bulbilii pot fi recoltați toamna, după ce frunzele s-au ofilit.

Utilizare

Frunzele de ceapă egipteană sunt comestibile și pot fi folosite în salate, tocănițe sau mâncăruri gătite. Bulbilii pot fi consumați în stare proaspătă sau pot fi folosiți pentru a prepara ceapă verde.

Beneficii pentru sănătate

Ceapa egipteană este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, potasiu și magneziu. De asemenea, este o sursă bună de fibre.

Usturoiul Elefant, gigantul cu gust combinat de ceapă, praz și usturoi. Cât costă și cum se cultivă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Ceapa umblătoare, deliciul peren rezistent la frig. Se plantează toamna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *