Categories: Grădină

Cel mai calitativ substrat pentru răsaduri dispare de pe piață. Marea Britanie interzice din 2024 vânzarea de turbă către grădinari

Turba, cunoscutul substrat pentru flori și răsaduri va dispărea treptat din magazinele de bricolaj și din agricultură.

Astfel, Guvernul Marii Britanii a decis ca vânzările de turbă în saci către grădinarii amatori din Anglia vor fi interzise până în 2024 și s-a angajat să coopereze  îndeaproape cu sectorul horticulturii profesionale pentru a accelera tranziția la alternative fără turbă înainte de interdicția totală. Anunțul nu a precizat o dată pentru interzicerea utilizării turbei de către sectorul profesional.

La ora actuala, turba sau ”pământul pentru flori și răsaduri” este substratul cu cea mai mare extindere datorită însușirilor sale fizico-chimice care permit o răsărire rapidă și uniformă a plantelor, respectiv o dezvoltarea viguroasă a sistemului radicular. Are o utilizare multilaterală în agricultură, silvicultură și horticultură. Este destinată pentru pregătirea substraturilor de cultivare, întrucât turba are o capacitate de reținere pentru apă de până la 10 ori greutatea sa, o structură stabilă și favorabilă unui raport optim între apa si aer.

De ce ia Anglia această măsură?

Anglia a anunțat că va interzice vânzarea de turbă deoarece aceasta este un combustibil fosil și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Aceasta este o parte a eforturilor Guvernului de a atinge obiectivele de reducere a emisiilor și de a promova surse de energie regenerabilă.

Interzicerea vânzării de turbă este o măsură importantă în planul guvernului englez de a atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de a promova sursele de energie regenerabilă. Interzicerea vânzării de turbă va încuraja utilizarea de surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, și va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la îmbunătățirea calității aerului.

De asemenea, este important de menționat că Anglia are obiective ambițioase pentru a deveni net-zero în 2050, și acest pas reprezinta unul important în atingerea acestui obiectiv.

Ce este „Net Zero”

„Net Zero” inseamna realizarea unui echilibru între cantitatea de emisii produse și cele eliminate din atmosfera pentru a reduce încălzirea globală.

Știința a aratat ca productia umana de gaze cu efect de sera, cum ar fi dioxidul de carbon, determina accelerarea incalzirii globale. Reducerea acestor emisii de gaze cu efect de sera este esentiala pentru prevenirea schimbarilor climatice catastrofale.

Drept urmare, 195 de Guverne din intreaga lume au fost de acord sa încerce sa obțină emisiile zero nete pana in 2050, ca parte a Acordului de la Paris, semnat in 2016.

Reacții

Aceasta interzicere a turbei va afecta industria huilei de turbă si angajatii acesteia. Guvernul Angliei a promis sa ofere sprijin si oportunitati de reconversie pentru angajatii afectati.

Industria agricolă a reacționat la această știre. În timp ce mulți consideră decizia ca fiind pozitivă și în interesul mediului mai larg, multe părți interesate sunt preocupate de barierele legislative și tehnice despre care nu cred că au fost abordate în mod adecvat de către guvern pentru a asigura o tranziție fără probleme la alternative fără turbă.

Asociația de meserii horticole (HTA) a răspuns anunțului Defra prin Grupul operativ Growing Media, alcătuit din Asociația de meserii horticole (HTA), Asociația Centrului Grădinilor (GCA), Uniunea Națională a Fermierilor (NFU), Asociația Growing Media. (GMA) și Schema de aprovizionare responsabilă pentru medii de cultură (RSSGM/RSS).

HTA a evidențiat o lipsă de alternative de calitate la turbă, care ar putea afecta disponibilitatea și costul mediilor de cultivare pentru utilizatorii interni, pe măsură ce interzicerea se apropie. HTA a sugerat, de asemenea, că interdicția nu sprijină progresul și a îndemnat guvernul să abordeze barierele în calea alternativelor, mai degrabă decât să legifereze împotriva turbei.

În timp ce industria horticultură comercială folosește mai puțină turbă decât piața internă, ea se confruntă în continuare cu provocări semnificative dacă dorește să respecte cu succes termenul de 2028 propus în documentele de consultare. Reuniunile dintre guvern și părțile interesate din industrie urmează să aibă loc în luna septembrie a acestui an și vor aborda posibilitatea derogărilor pentru activități precum propagarea.

Notă: Interdicția de a folosi compost pe bază de turbă în pungi pentru grădinarii amatori se aplică numai în Anglia. În timp ce Țara Galilor este de așteptat să adopte o interdicție similară până în mai 2024, nu a fost luat niciun angajament în Irlanda de Nord sau Scoția.

Ce alte țări vor interzice vânzarea de turbă

Un număr de țări au anunțat planuri sau au implementat deja interdicții sau restricții privind vânzarea de turbă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a promova sursele de energie regenerabilă.

  • Scoția a anunțat că va interzice vânzarea de turbă pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2023.
  • Belgia va interzice vânzarea de turbă pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2030.
  • Franța a anunțat că va interzice vânzarea de combustibili fosili, inclusiv turba, pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2023 și va încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă.
  • Danemarca va interzice vânzarea de turbă pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2030
  • Irlanda a anunțat că va interzice vânzarea de combustibili fosili, inclusiv turba, pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2030
  • Olanda va interzice vânzarea de combustibili fosili, inclusiv turba, pentru încălzirea locuințelor începând cu anul 2023

Acestea sunt doar câteva exemple de țări care au anunțat planuri sau au implementat deja interdicții sau restricții privind vânzarea de turbă, dar există altele. Aceste interdicții sunt în general în conformitate cu obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de promovare a surselor de energie regenerabilă.

Unde se produce turba

Turba se produce principalmente în zonele cu terenuri acoperite de păduri de molid. Acestea sunt tăiate și apoi îngrășate pentru a forma turbă. Turba poate fi, de asemenea, produsă din alte tipuri de păduri, cum ar fi pădurile de fag sau de brad. Turba poate fi produsă în multe țări din lume, cu cele mai mari producătoare fiind Rusia, Canada și Finlada.

Unde se produce turba in România

În România, turba se produce în principal în zonele deluroase din Munții Carpați, cum ar fi Munții Apuseni și Munții Maramureșului. Aceste zone au terenuri acoperite de păduri de fag și molid, care sunt tăiate și apoi îngrășate pentru a forma turbă. De asemenea, există unele zone din țară unde turba se poate produce din alte tipuri de păduri, cum ar fi pădurile de stejar și de brad.

Deocamdată, România nu a anunțat măsuri legate de interzicerea comercializării turbei dar, în mod cert, acestea vor trebui puse în aplicare în ulrmătoarea perioadă.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Îngrășământ natural din bere, pentru ghivecele de flori. O soluție simplă pentru înflorire abundentă tot sezonul

Berea este nu doar o băutură populară, ci și un îngrășământ neconvențional care poate aduce…

5 zile ago

Idei pentru valorificarea dulce-picantă a producției de ardei iuți. Rețeta unei dulceți puțin altfel

Dulceața de ardei iute combină picantul cu gustul dulceag, fiind perfectă pentru a acompania brânzeturi,…

6 zile ago

Cum se usucă corect ardeii iuți pentru iarnă. 5 idei de combinații picante pentru mâncare

Cum să uscați ardeii iuți pentru a-i păstra pentru sezonul rece și cum să combinați…

7 zile ago

Cum stimulăm înflorirea mușcatelor în 7 pași, pentru ghivece pline de flori tot sezonul

în afara de achiziția florilor și amplasarea acestora în spațiile pe care doriți să le…

o săptămână ago

Calendarul de toamnă al grădinarului. Ce lucrări se fac în grădină și livadă în luna septembrie

Perioada este plină în ceea ce privește recoltarea legumelor și fructelor. În paralel, în prima…

2 săptămâni ago

Cum se prepară cidrul sau mustul de pome. Rețeta dintr-un articol vechi din anul 1900

Articolul din ziarul Albina, publicat pe  20 august 1900, descrie procesul de preparare a mustului…

3 săptămâni ago