Cel mai simplu mod de tăiere a pomilor fructiferi. Explicații pentru începători
Aplicarea tăierilor la pomii fructiferi, pentru curățarea acestora și optimizarea producției este mai simplă decât pare.
Dacă scopul d-voastră este de a curăța pomii din jurul casei sau cei ai unei mici livezi de familie, puteți să faceți acest lucru în regie proprie, fără a apela la ajutor, cu cunoașterea unor noțiuni de bază.
Astfel, va trebui să tăiați (vezi foto):
-
Lăstarii aflați în poziție verticală (lacomii).
Aceștia vor consuma din energia pomului, fără a avea vreo utilitate. Detalii
-
Ramurile care se suprapun peste altele (concurente)
Suprapunerea ramurilor încarcă inutil pomul și va produce deteriorarea scoarței prin frecare. În plus, lumina care ar trebui să fie prezentă în interior va fi obturată.
-
Ramurile rupte
Ramurile care s-au rupt datorită vântului sau altor cauze trebuie eliminate.
-
Ramurile uscate
Din diferite motive unele ramuri se usucă. În momentul tăierilor acestea vor fi eliminate din coroana pomilor fructiferi.
-
Ramurile care cresc în jos (acestea nu vor da rod)
Ramurile care cresc de sus în jos vor fi tăiate, întrucât nu sunt viabile din punct de vedere al rodului.
-
Lăstarii care cresc din pământ, în zona rădăcinilor
În partea de jos a pomilor, în jurul rădăcinii, pot apărea creșteri ale unor lăstari, care concurează pentru resurse. Acestea trebuie tăiate la nivelul solului.
Atunci când efectuați pașii de mai sus, porniți de la ideea că viitoare formă a pomului fructifer trebuie anticipată pe etaje.
Curățarea se începe întotdeauna de la partea de jos a pomului, astfel șarpantele trebuie sa fie cele mai lungi, iar apoi se continuă către vârf descrescător, scurtând subșarpantele și celelalte creșteri, adică din ce în ce mai scurt către vârf.
Acest lucru este esențial, pentru a nu se umbri una pe cealaltă, pentru a avea un echilibru în coroana și pentru a nu avea ramuri concurente.
În partea de sus vom lăsa doar ramurile care vor forma șarpante.
În ceea ce privește tehnica de tăiere, aceasta se va face în funcție de situație.
Tăierea la inel vs tăierea la cep
Tăierea la inel implică îndepărtarea totală a unei ramuri la o bifurcație sau punct de îmbinare cu o altă ramură sau trunchiul principal al copacului.
Tăierea se efectuează astfel încât să lăsați un scurt cep de lemn în urma ramurii tăiate, de 2-3 mm.
Această metodă stimulează creșterea și dezvoltarea ramurilor laterale și poate fi folosită pentru a forma structura pomului și pentru a controla dimensiunea și forma sa.
Tăierea la cep implică tăierea ramurilor la un mugure sau nod sănătos. Aici trebuie să tăiați direct la nivelul mugurului (vezi foto).
Această tehnică promovează creșterea noilor ramuri din mugurii rămași și poate ajuta la înflorirea și fructificarea mai abundentă, deoarece tăierea încurajează dezvoltarea mugurilor și a lăstarilor noi.
Care este perioada optimă pentru curățarea pomilor fructiferi
Educativ
Mulțumesc mult pentru sfaturi și informații
Mulțumim! Informații foarte utile.
Cu ce stropim in repaus vegetativ pomii ( e bine cu sulfat de cupru? Cat la %? Multumesc!
https://populare.ro/cum-se-fac-stropirile-albastre-obligatorii-din-livada-dupa-recoltarea-fructelor/