Grădină

Cela mai importante boli care apar la grâu și orz. Care sunt tratamentele recomandate

Grâu și orz – tratamente sămânță.  O cultura profitabilă începe cu o sămânță tratată.

Vă reamintim principalele boli care sunt combătute prin tratarea semințelor :

GRÂU:

– MĂLURĂ COMUNA (Tilletia sp. ) – atacate în primele faze de vegetație, plantele prezinta o stagnare în creștere, înfrățire slabă și o colorație verde-albăstruie. Spicele au aspect dezordonat lasând semințele expuse. Boabele atacate sunt mai bombate, iar conținutul acestora este înlocuit cu o masă de spori de culoare neagră și cu un miros de pește alterat. În timpul recoltatului boabele se sparg, sporii sunt eliberați – o parte aderă la boabele sănătoase iar o parte rămân în sol producând noi infecții.

– FUZARIOZA (Gibberella zeae) – se manifestă încă din faza de plantula, când pe tulpinițele plantelor apar pete brune care duc la putrezirea acestora. Când apare în faza de înfrățire plantele prezintă brunificari la baza tulpinii, rămân mici și formează spice slab dezvoltate de culoare brună. Atacul cel mai grav se manifestă în faza de înspicare când apare albirea și înroșirea spicelor. Boabele sunt șiștave și își pierd facultatea germinativă. Răspândirea de la un an la altul este asigurată de semințele infectate.

ORZ:

– TĂCIUNELE ZBURĂTOR (Ustilago nuda) – plantele atacate formează spice prematur. Componentele spicului sunt distruse și înlocuite cu o masă negricioasă de spori care luați de vânt ajung pe plantele sănătoase sau rămân în sol. Din spic rămâne doar axul central.

– SFÂȘIEREA FRUNZELOR (Pyrenophora graminea) – primele simptome se observă în luna aprilie când pe limbul frunzelor apar benzi clorotice paralele cu nervură principală. Apoi petele devin brune iar țesuturile atacate se usucă și se acoperă cu un praf cenușiu. Plantele atacate sunt slab dezvoltate, spicele se deformează și formează boabe subțiri, tari și brunificate. Boala se transmite prin semințe infectate și resturile vegetale de la suprafață solului.

Pentru a preveni apariția acestor boli recomandăm :

Tratarea semințelor de grau și orz înainte de semănat cu următoarele fungicide:

– ORIUS 2 WS – 1,5 kg/tona de sămânță.

SAU

– VITADIN SEED 6 FS – 0,5 l/tona de sămânță.

Produsele au acțiune sistemică asupra agenților patogeni. Asupra semințelor și plăntuțelor au un efect protector de lungă durată, determinând în același timp o creștere mai viguroasă în primele faze de vegetație.

Pentru germinarea semințelor și apoi dezvoltarea embrionului și a tinerelor plăntuțe este esențial a utiliza împreună cu fungicidul și îngrășământ starter și anume :

– GERMINATOR – 1,5 l/tona de sămânță – are în compoziție azot, cupru, mangan, zinc – plantele vor fi aprovizionate cu elemente nutritive încă de la începutul răsăririi și vor dezvolta un sistem radicular bogat.

Aveți grijă de culturile dumneavoastră!

Care sunt virusurile prezente în culturile de grâu, orz și ovăz în acest an

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *