Cele 10 secrete ale americanilor la cultura de roșii, pentru producții record
Cultivarea roșiilor este un ”must have” în orice grădină, dar rezultatele producției diferă, în funcție de câteva amănunte importate, pe care trebuie să le cunoașteți.
Înființarea și îngrijirea acestei culturi este relativ ușoară, la îndemâna oricui, dar este necesar să fiți la curent cu acestea, indiferent dacă cultivați roșii din semințe tradiționale, hibrizi rezistenți la boli și dăunători sau popularele roșii cherry.
Plantați adânc răsadurile de roșii
Acesta este un truc important în ceea ce privește creșterea tomatelor și producția ulterioară.
Tomatele au proprietatea de a dezvolta rădăcini din tulpină, context în care este recomandat să le puneți suficient de adânc în pământ, astfel încât frunzele din partea de jos să fie la 3-4 cm deasupra suprafeței solului.
Sistemul radicular (rădăcina) se va dezvolta în scurt timp și va susține cu nutrienți planta, recolta fiind astfel îmbunătățită.
Unii grădinari utilizează tehnica de a planta roșiile culcate în lateral, tulpina fiind acoperit cu pământ până la primele frunze, iar vârful fiind îndreptat în sus.
Acest sistem maximizează rădăcina pe o suprafață mai mare și întărește tulpina principală pe măsură ce se îndreaptă spre soare.
Pune cultura de tomate într-o zonă însorită
Tomatele iubesc soarele, așa că veți obține cele mai bune rezultate cultivându-le în locuri cu cât mai multă lumină directă a soarelui.
În timp ce plantele de tomate pot crește cu minim 6 ore de soare direct pe zi, ele se vor dezvolta mai bine în zone luminoase.
Alegeți cel mai luminos loc din grădina dvs. și asigurați-vă că acesta nu este umbrit mai mult de jumătate de zi de copaci, garduri sau clădiri.
Nu uitați să folosiți araci sau sisteme de palisare pentru a vă menține plantele în poziție verticală și expuse la soare.
Copilirea
Un alt secret important este copilirea. Pe măsură ce plantele tale de roșii cresc, vei vedea noi tulpini mici care răsar din locul unde ramurile mai mari se conectează la tulpina principală.
Aceste rămurele consumă energie din planta ta și o vor face să se dezvolte mai mult pe orizontală. Ciupiți-le cu degetul mare și arătătorul sau folosind un foarfece.
Folosiți mulci
Întindeți un strat de mulci pe suprafața solului pentru a preveni evaporarea prea rapidă a umidității solului sub soare.
Utilizați un mulci natural care nu conține coloranți artificiali, cum ar fi coaja mărunțită sau frunzele mulcite.
Mulciul va ajuta, de asemenea, la stoparea buruienilor de la germinare, deoarece acestea concurează cu planta pentru nutrienți și apă.
Îndepărtați frunzele uscate și deteriorate
Lăsarea frunzelor care nu mai sunt verzi pe plantă poate epuiza tomatele de energie valoroasă, ce se va concentra în ceea ce privește fructele.
De asemenea acest material vegetal deteriorat este susceptibil de a dezvolta ciuperci, care se pot răspândi prin planta și o pot slăbi.
Tăiați frunzele uscate cu foarfece igienizate și aruncați-le la gunoi (sau în coșul de compost, dacă nu există semne de boală sau ciupercă).
Testează și ameliorează solul
Dacă cultivați roșii în grădină, solar sau paturi supraînălțate, trebuie să vă asigurați că solul este sănătos și echilibrat din punct de vedere nutritiv.
Acesta ar putea necesita unele îmbunătățiri după iarna lungă și sezonul de vegetație de anul trecut.
Un test de sol vă va ajuta să determinați dacă există lipsă de nutrienți sau dacă nivelul pH-ului este ușor scăzut. Pentru roșii, solul ușor acid, cu un pH între 6,5–6,8 este ideal.
Vezi aici unde se pot face analize de sol în România
Adăugați îngrășământ vegetal de calitate
Plantele de roșii se dezvoltă foarte rapid, context în care este firesc că au nevoie de mult ”combustibil” pentru a menține viteza de dezvoltare.
Utilizați un îngrășământ solubil în apă, creat special pentru roșii.
Dacă testul dvs. de sol a identificat niveluri anormale de nutrienți, puteți cumpăra o formulă care este îmbunătățită cu acei nutrienți necesari.
Udă abundent roșiile
Dacă vrei roșii mari și suculente, plantele tale vor avea nevoie de multă apă.
Cu toate acestea, consecvența este cheia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Dacă nu sunteți în concordanță cu momentul și cantitatea pe care o udați, pielița roșiilor va crăpa sau acestea pot dezvolta boli precum putregaiul.
Vă sugerăm udarea seara la 2-3 zile, în funcție de vreme.
Sistemele de irigare prin picurare sau furtunurile de înmuiere sunt ideale pentru a furniza umiditate constantă plantelor dvs., fără a exagera.
Amintiți-vă, udați-vă întotdeauna roșiile la nivelul solului; aceasta întărește sistemul radicular și evită bolile ce pot apărea pe frunze.
Ajutați polenizarea
Desigur, albinele, fluturii și alți polenizatori de grădină sunt bucuroși să vă ajute cu polenizarea, dar nu strica să ajutați și voi.
Dacă aveți roșii care cresc într-o seră, atunci polenizarea manuală este esențială. Tot ce aveți nevoie este o mică pensulă. Atingeți ușor fiecare floare cu pensula de câteva ori de îndată ce observați că s-au deschis; aceasta permite polenului masculin superior să cadă pe pistilul inferior feminin.
Alternativ, puteți scutura plantele din când în când, cu o mișcare fermă.
Gravitația va face asta de la sine, dar puțin ajutor uman poate produce și mai multe fructe.
Rotația culturilor
Unul dintre secretele pentru a împiedica agenții patogeni și ciupercile să vă atace plantele de tomate în creștere este practicarea rotației culturilor.
Sporii pot hiberna în timpul iernii și pot reveni primăvara, gata să-ți atace plantele din nou.
Mutarea roșiilor într-o zonă de grădină nouă va reduce probabilitatea ca aceiași agenți patogeni să le dăuneze ca anul trecut.
Sursa: Centrul de legumicultură Eising, SUA.
Cultivarea roșiilor din semințe: Ghid pas cu pas pentru începători