GrădinăPomicultură

Cele 4 tratamente care se aplică între pornirea în vegetație a pomilor fructiferi și scuturarea florilor

Specialiștii în pomicultură de la Pepinierele Roman (dr. ing. Marius Viorel ROMAN) recomandă 4 tratamente pentru pomii fructiferi în perioada cuprinsă între apariția butonului floral și scuturarea florilor.

Acestea sunt:

  1. Buton floral Captadin 0,15% + Chorus 0,07% + Agrobion 0,75%: Ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea.
  2. La apariția primelor flori Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni.
  3. Înflorirea în masă Chorus 0,07% (fungicid) + Isabion 0,15% (fertilizant) – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele. Specialiștii de la Pepinierele Roman menționează că acest tratament nu afectează albinele.
  4. Scuturarea florilor (peste 90% flori scuturate) Score 0,02%, Folpan 0,2%, Mospilan 0,03%, Agrobion 0,75%: Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Aici găsiți schema universală de tratamente pentru pomii fructiferi pentru întreg anul (actualizată 2023)

Produsele recomandate. Detalii

Biostimulatori de creștere

Agrobion îngrășământ organic concentrat foliar pentru toate culturile agricole. Certificat BIO.

Atonik este biostimulator de creștere și fructificare folosit de mult timp și cu succes în peste 70 de țări. Produsul a fost omologat în 1977 în România. 

Isabion Este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor deținând echilibrul optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.

Fungicide

Captadin 80 WDG este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, omologat la: măr – 0,15%, pentru combaterea rapănului; tomate, castraveți – 0,15%, pentru combaterea manei; fasole – 0,15%, pentru combaterea antracnozei; tomate răsad – 0,15%, pentru combaterea complexului de agenți patogeni de sol; tutun răsad – 0,125% preventiv și 0,3% curativ, pentru combaterea căderii plăntuțelor, rizoctoniozei și manei.

Chorus 50 este un fungicid penetrant sistemic eficace datorita substantei active ciprodinil (50%) care prezinta o rapida si buna translocare in frunze, acest fungicid avand actiune preventiva si curativa.

Fungicidul Difcor 250 EC blocheaza dezvoltarea bolii in interiorul plantei. Fungicidul este difuzat rapid in partile aeriene ale plantei prin actiunea sa sistemica. Fungicidul Difcor 250 EC poate fi folosit la o gama larga de culturi si are o fereastra larga de aplicare.

Syllit este un fungicid utilizat în pomicultură pentru combaterea rapănului şi a altor boli.

Score 250 EC este un fungicid sistemic universal, consacrat pentru combaterea bolilor la pomii fructiferi, tomate si alte culturi, avand actiune preventiva si curativa. Acesta blocheaza dezvoltarea miceliului in tesutul vegetal si inhiba sporularea.

Folpan 80 WDG este un fungicid cu acțiune multi-site specifică, mai ales împotriva ciupercilor care provoacă mană, răpan și monilioză la culturile horticole. Substanța activă folpet are acțiune preventivă de contact, împiedicând instalarea infecțiilor la suprafața organelor tratate prin blocarea respirației ciupercilor sensibile la nivel celular. Deși nu este translocat în interiorul țesuturilor, produsul aderă bine pe organele tratate și este greu spălat de ploaie.

Insecticide

Decis – Insecticid de contact si indigestie pentru daunatorii aflati in stadiul de larve si adulti

Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere a daunatorilor din culturile agricole. Prezintă efect de combatere de lungă durată (2 – 3 săptămâni).

Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce ramuri se taie și ce se păstrează

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cele 4 tratamente care se aplică între pornirea în vegetație a pomilor fructiferi și scuturarea florilor

  • Eu nu aplic tratamente, doar de paduchi/furnici am dat cu soluție de apă cu săpun de casă, și am pus și benzi antifurnici.
    Dacă scapi de furnici, scapi și de păduchi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *