Cele 8 beneficii ale agrișelor rezultate din studii științifice
Un articol publicat în revista Medical News Today menționează 8 beneficii ale agrișelor, bazate pe studii medicale de încredere.
Agrișele sunt fructe bogate în nutrienți, inclusiv vitamina C, și au mai multe potențiale beneficii pentru sănătate.
Oamenii mănâncă agrișe în formă proaspătă sau conservată, acestea fiind folosite și ca supliment sau produs de înfrumusețare.
Ce sunt agrișele?
Agrișa este numele comun pentru un fruct mic, rotund, comestibil. Oamenii folosesc fructe de agrișă pentru a face plăcinte sau gemuri. În plus, unele soiuri au proprietăți curative, iar oamenii le folosesc în medicina alternativă.
Există diferite tipuri din diferite regiuni, inclusiv:
Agrișa europeană: Un fruct verde al cărui nume botanic este Ribes grossularia var. uva-crocante. Este originar din Europa; nord-vestul Africii; și vestul, sudul și sud-estul Asiei.
Agrișă americană: un fruct verde până la violet care crește în mod natural în nord-estul și mijlocul vestului Statelor Unite. Oamenii plantează de obicei agrișe americane în grădinile de fructe sau legume, iar numele său botanic este Ribes hirtellum.
Agrișă indiană (Amla sau fruct Emblic): Un fruct verde-gălbui care crește în India, Asia de Sud-Est, China, Iran și Pakistan. Numele său botanic este Emblica OfficinalisTrusted Source.
- Un aliment hrănitor
Agrișele sunt fructe hrănitoare, sărace în calorii și grăsimi și pot ajuta să se atingă cantitatea zilnică de nutrienți ca parte a unei diete echilibrate.
În plus, fibrele pe care le conțin pot ajuta la menținerea regulată a mișcărilor intestinale ale unei persoane, să le permită să se simtă sătule și să își controleze greutatea.
Agrișele conțin următoarele substanțe nutritive benefice:
- vitamine
- minerale
- fibre
- antioxidanți precum fenolii și flavonoidele
- Anti-îmbătrânire și protecție a pielii
Fitonutrienții naturali pe care îi conțin agrișele pot fi benefice pentru piele și îmbătrânire.
De exemplu, un studiu de laborator din 2016 a descoperit că agrișa indiană are activități antioxidante, precum și că acestea conține substanțe care diminuează formarea ridurilor și îmbătrânirea pielii.
Alte cercetări sugerează că specia Phyllanthus, din care face parte agrișa indiană, poate proteja pielea de lumina soarelui și daunele UV ale pielii.
Deoarece agrișa indian conține vitamina C și alți antioxidanți, producătorii folosesc extractul în produse pentru piele, inclusiv creme și seruri.
- Bogat in antioxidanti
Agrișele conțin mai mulți compuși antioxidanti, inclusiv:
- antociani
- flavonoide
- acizi fenolici
Antioxidanții pe care îi conțin agrișele pot juca un rol vital în prevenirea bolilor cronice prin contracararea proceselor de stres oxidativ din organism.
Cercetările leagă stresul oxidativ de dezvoltarea multor tulburări, inclusiv:
- cancer
- diabet
- boli neurodegenerative
- boli cardiovasculare
- artrita reumatoidă
- boli de rinichi
- boli de ochi
Prin urmare, includerea agrișelor ca parte a unei diete echilibrate poate aduce beneficii sănătății.
- Anti-cancerigen
Un studiu din 2021 sugerează că agrișa indiană poate avea potențial ca agent anticancerigen. Studiile de laborator și pe animale indică faptul că fructul reduce incidența și numărul de tumori.
Studiul de mai sus arată că agrișa indiană are proprietăți antiinflamatorii și anti-mutagene. Cu toate acestea, cercetarea umană asupra agrișei indiene și a cancerului este limitată.
- Poate menține sănătatea inimii și a sângelui
Un studiu a indicat că 500 mg de agrișe indiene sub formă de supliment concentrat zilnic, timp de 18 săptămâni, au îmbunătățit funcția vaselor de sânge (care reglează coagularea sângelui), au redus stresul oxidativ și au scăzut colesterolul.
În plus, cercetătorii au concluzionat că elagitaninele și acidul elagic din fructe ar putea regla procesele sanguine și ar putea preveni tromboza arterială.
În plus, un alt studiu a sugerat că 12 săptămâni de suplimente care conțin agrișe indiene au redus factorii de risc cardiovascular la adulții supraponderali și obezi.
- Reduce nivelul de zahăr din sânge
Oamenii de știință au folosit frunze, fructe și flori indiene de agrișe pentru a studia efectele acestora asupra diabetului.
EvidenceTrusted Source sugerează că elagitaninele, compușii din agrișă, pot reduce nivelul de glucoză din sânge și ar putea fi potențial utilizate ca tratament pentru diabet. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor se referă la animale, iar studiile pe oameni sunt neconcludente.
- Poate proteja creierul
O recenzie din 2018, sugerează că agrișa indiană poate fi benefică pentru funcționarea creierului. Revizuirea notează că studiile pe animale demonstrează îmbunătățirea învățării și a memoriei cu extract de agrișe.
Mai mult, agrișa poate avea efecte neuroprotectoare și poate îmbunătăți funcția cognitivă.
- Bun pentru păr
Un studiu din 2017 sugerează că agrișa indiană întărește părul și creșterea acestuia, menționând că oamenii folosesc rețete tradiționale care conțin agrișe indiene pentru îmbogățirea creșterii și a pigmentării părului.
Cercetătorii studiului au folosit agrișe indiană într-un extract cu alte ingrediente și au ajuns la concluzia că această combinație a promovat creșterea părului la animale.
Ei sugerează că acesta poate fi un tratament viitor pentru alopecie.
Cum se folosesc agrișele
Oamenii pot folosi agrișe proaspete sau conservate în mai multe moduri, inclusiv:
- ca fructe proaspete sau ca parte a unei salate de fructe
- ca desert
- pentru a face gemuri si jeleuri
- ca umplutură de plăcintă
- pentru a face vin și siropuri
În plus, comercianții cu amănuntul vând diverse produse indiene de agrișe pentru sănătate, multe dintre ele pe care le comercializează sub numele de agrișă indiană.
Produsele includ:
- suplimente
- pulberi
- creme pentru piele și păr
Siguranță
Agrișele sunt un fruct hrănitor care conține vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt sărace în calorii și bogate în fibre, ajutând oamenii să-și gestioneze greutatea.
Consumul de agrișe ca hrană este, în general, sigur. Studiile toxicologice nu arată efecte adverse, chiar și la doze mari.
Cu toate acestea, consumul de fructe în cantități mari poate afecta zahărul din sânge, așa că persoanele cu diabet trebuie să ia în considerare acest lucru.