Cele mai importante lucrări de iarnă la pomii fructiferi. Sfaturile profesioniștilor în pomicultură
În pomicultură, fiecare anotimp are calendarul său de lucrări agricole. Acestea nu se opresc nici iarna, lunile cu vreme rece fiind rezervate anumitor intervenții care să asigure o producție bună în anul următor.
Dr. inginer Marius Roman, specialist în pomicultură, clasează epocile optime tăierilor în funcție de specia din care pomii fac parte:
Dacă sunt din categoria sâmburoase (Piersic și nectarin), tăierile se fac la sfârșitul iernii, înainte de umflarea mugurilor.
În schimb, dacă fac parte din categoria semințoase (măr, păr și gutui), pomii trebuie tăiați în perioada iernii, începând cu luna ianuarie și până la plecarea în vegetație, adică în repausul vegetativ.
Tipuri de tăieri
Tăierile sunt de mai multe tipuri: când vorbim de pomi maturi, pomi pe rod, discutăm de tăieri de rodire și fructificare. Sigur că la pomii mai tineri, în primii patru-cinci ani, aceștia se taie și discutăm de tăieri de formarea coroanelor. Deci, indiferent de vârsta pomilor, se taie anual, în fiecare an, cel puțin o dată.
Noi, pentru că discutăm de specia cireș, o sâmburoasă, este recomandat să se aplice două tăieri pe an: este vorba de o tăiere în verde.
De aceea, pomii par ca și cum ar fi tăiați la acest moment, pentru că a fost aplicată o tăiere în verde imediat după recoltarea fructelor. Deci, în funcție de soi, la soiurile extratimpurii, care se maturează la sfârșit de mai sau început de iunie, tăierile se aplică undeva în jurul datei de 10-15 iunie, iar la soiurile de mijloc și soiurile târzii, spre sfârșitul lunii iunie-început de iulie, se aplică tăierile în verde.
Tăieri în uscat
Urmează tăierile în uscat, pentru că, în repaus vegetativ, așa cum aplicăm în această perioadă niște tăieri, care le mai denumim noi și tăieri de corectare, urmărim mai multe aspecte.
În principal, ne interesează să normăm rodul foarte bine, pentru că este foarte important pomii să rodească, dar să avem o cantitate corectă de fructe pe pom, astfel încât să obținem calitate. Calitate înseamnă fructe mari, cu un calibru foarte bun, astfel încât să se recolteze ușor și, mai mult, să se valorifice cu ușurință și, fiind de calitate, se obțin și prețuri pe măsură.
Pe lângă normarea rodului, când aplicăm aceste tăieri, urmărim și menținerea formei de coroană pe care am dat-o pomului respectiv. În cazul de față, fus subțire.
Discutăm de o plantație super intensivă de cireși, plantată în sistem super intensiv. În cazul de față, portaltoiul este Gizela 6 și distanța de plantare este de 4 pe 2, deci 1250 de pomi la hectar, dar avem și alte parcele la care este folosit portaltoiul Gizela 5 și acolo densitatea este chiar mai mare, respectiv 4/1.5, deci 1566 de pomi la hectar. De aceea am optat pentru forma de coroană fus subțire și trebuie să menținem această coroană.
Cum se dă forma coroanei
Respectiv, după cum se vede, la bază pomul este un pic mai larg, iar către vârf el se subțiază, încât pomul să nu se degarnisească. Prin degarnisire înseamnă că pomul poate să migreze foarte mult către exteriorul coroanei sau, de multe ori, partea bazală se degarnisește, deci nu mai avem formațiuni de rod și se duc către partea superioară, pentru că preferă zonele mai luminate, mai expuse la lumină.
Tăierile de iarnă stimulează creșterea și rodirea, îmbunătățesc forma coroanei pentru a permite pătrunderea luminii și a asigura uniformitatea colorării fructelor.
Înainte de a începe aceste operațiuni, este recomandat să analizați starea de sănătate a pomilor.
Eliminați toate crengile uscate, rupte sau afectate de boli pentru a împiedica răspândirea bolii și la crengile sănătoase.
Tăierea ramurilor se face cât mai aproape de bază, evitând rănirea scoarței.
Ramurile care se intercalează sau sunt crescute în interiorul coroanei trebuie tăiate.
Mai mult decât atât, în această perioadă, așa cum spuneam, pentru că discutăm de tăieri de corectare, vin după tăierile pe care le-am aplicat în vară și urmărim eliminarea tuturor ramurilor uscate, bolnave sau ramuri care au fost frânte, rupte, datorită diverșilor factori mecanici, fie în timpul recoltatului, fie viteza vântului ridicată, fie sub greutatea rodului chiar și de la utilaje, pentru că se lucrează foarte mult mecanizat, mai puțin partea aceasta de tăieri și de recoltat, care chiar și la recoltat se face semimecanizat, în sensul că avem o platformă de recoltat și pe această platformă angajații noștri recoltează cu ușurință, fără să mai fie nevoie de scări, fără să mai fie nevoie să se deplaseze cu fructele la capete de rând.
Se urmărește eficiența pomilor
Asta tocmai pentru a fi eficienți, pentru că este foarte important să obținem și o producție bună pe suprafață, deci pe hectar, dar și de calitate, dar mai mult decât atât, să fim și foarte eficienți din punct de vedere al costului de producție.
Să revenim la tăieri. Tăierile, aș vrea să vă spun că sunt foarte, foarte importante. Pe lângă tăieri, și tratamentele fitosanitare sunt foarte importante și este bine de știut că, imediat după ce se aplică tăieri, că vorbim de tăieri în verde, vara, sau de tăieri în uscat, în această perioadă, dacă nu se reușește în aceeași zi, la câteva zile după, trebuie făcut un tratament fitosanitar, pentru că, în urma tăierilor, rămân foarte multe răni, care sunt porți de pătrundere a infecțiilor, a agenților patogeni și, astfel, riscăm ca pomii să se îmbolnăvească și longevitatea acestora să scadă.
Deci, este foarte important. Cu ce produse faceți tratamentele acestea, în perioada aceasta de repaus vegetativ? Deci, la tăierile în uscat, aplicăm tratamente pe bază de cupru. Deci, fie hidroxid de cupru, fie oxid de cupru. Sunt foarte multe produse care se găsesc în piață sau chiar sulfatul de cupru (piatra vânătă, stropirea albastră, cum o mai denumim noi) sau, dacă nu, alte produse pe bază de hidroxid de cupru sau de oxid de cupru, respectiv Alupral, Funguran, Champ și sunt multe alte produse care se pot folosi. Este foarte important ca aceste tăieri, dacă le aplicăm în repaus vegetativ, deci, pe perioada de iarnă, este bine să avem temperaturi pozitive, peste 0 grade și să evităm perioadele geroase din timpul anului, astfel încât să nu avem temperaturi negative.
Puterea de rodire a pomilor fructiferi
Într-o livadă, pot exista diferențe între pomi în ceea ce privește puterea de rodire. Pomicultorii cu experiență pot recunoaște ușor această diferență, însă cei aflați la început de drum trebuie să observe cu multă atenție creșterile terminale ale pomilor și să învețe semnificația stării acestora. Ne referim la pomii aflați în anii 7-8 de la plantare, adică în plină perioadă de rodire.
Dacă vârfurile sunt foarte lungi, de 60-70 cm, înseamnă că pomul are o putere mare de creștere în defavoarea rodirii. În acest caz, poate fi lăsată o încărcătură mai mare. În situația inversă, unde creșterile terminale sunt reduse, undeva la 15-30 cm, pomul este în dezechilibru, neavând putere de creștere și fiind intrat pe un rod excesiv. Acesta este momentul în care pomul ne arată că riscă să intre în starea de periodicitate a rodirii. Va trebui ca, la tăiere, să se elimine mai multe ramuri
Tratamente de iarnă
Va trebui ca la tăiere să se elimine mai multe ramuri de rod pentru a forța puțin regenerarea pomului și echilibrarea raportului creștere-rodire, iar tratamentele fitosanitare care se execută după tăieri la fel este important să avem temperaturi peste 5°, viteza vântului să fie redusă, astfel încât substanța pulverizată să rămână pe toată suprafața pomului, pe tulpină, ramuri de schelet, de semischelet și, bineînțeles, formațiuni de rod.
Îmbăiem foarte, foarte bine, foarte important ca substanța să ajungă și pe rănile deschise rămase în urma tăierilor. Aceste tăieri, care se aplică în repaus vegetativ, trebuie făcute fie în ferestrele iernii, așa cum facem noi acum, ianuarie-februarie, până la pornirea pomilor în vegetație, urmate, așa cum am spus, de un tratament fitosanitar de igienizare aplicat prin îmbăiere. Să facem o demonstrație în detaliu despre fiecare aspect, cum o să facem și o demonstrație, pentru că oricum noi lucrăm intens.
Eu fac parte dintr-una din cele patru echipe care lucrăm în această perioadă și profităm de vremea, fereastra aceasta de iarnă, așa cum se numește, vremea bună de afară, deși suntem în luna ianuarie.
Când se fac tăierile
Dacă vorbim de plantații mai mici sau de gospodării proprii unde sunt pomi mai puțini, tăierile se pot face la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie.
În cazul plantațiilor mari, acolo unde există un număr foarte mare de pomi și nu se pot efectua tăierile într-un timp scurt, aceste operațiuni trebuie începute din luna ianuarie până la pornirea în vegetație.
”Trecem la treabă. Urmărim, este foarte, foarte important, așa cum spuneam, să menținem forma de coroană corespunzătoare a pomului. Aici s-a lucrat foarte, foarte mult și foarte bine în vară, la tăierile în verde, nu avem foarte mult de intervenit în acest sens. Deci, după cum se vede, partea bazală este mai largă, s-a urmărit și partea de suprimare a ramurilor care ar stânjeni deplasarea utilajelor, pentru că este foarte important să nu ieșim foarte mult, astfel încât să ne apropiem cu utilajele cu care lucrăm în livadă, cu care lucrăm, prelucrăm solul, spre exemplu, freza cu palpator sau celelalte utilaje care le folosim în fermă.
Este, într-adevăr, foarte mult de lucru pe eliminarea uscăturilor. Odată ce pomii intră pe rod și avansează în vârstă, discutăm de o plantație care are vârsta de 7 ani și a intrat în anul opt, încep să apară și zone pentru că se umbresc, ca să spunem așa, în perioada de vară și spre interiorul coroanei mai apar și ramuri care se usucă. Vom elimina toate ramurile uscate. Aceste ramuri uscate trebuie scoase la inel, deci cât mai aproape. Deci, tot, tot ce avem ramuri uscate le eliminăm, pentru că pot fi și sursă de infecție. Unele s-au uscat, spre exemplu, pentru că s-au sufocat în perioada de vară în interiorul coroanei sau au fost umbrite, vedeți cum sunt acestea pe la bază, dar sunt și situații în care avem ramuri frânte, spre exemplu, aici avem o ramură frântă și atunci, bineînțeles, că va trebui s-o suprimăm.
Schemă de tratamente în livezi
Sunt și situații în care avem, în cazul nostru, pentru că aplicăm o schemă de tratamente fitosanitare corespunzătoare, nu avem situații foarte frecvente, dar chiar și așa pot să mai apară ramuri bolnave, în special Monilinia laxa, care, după cum se vede, apar și niște gome acolo unde a fost atac de Monilinia și acestea noi le eliminăm din pom, pentru că este sursă de infecție pentru anul următor.
Sigur că recomandat ar fi ca toate aceste ramuri afectate să fie strânse și, în fine, arse sau îndepărtate din plantație, pentru că reprezintă sursă de infecție pentru anul în curs.
În cazul nostru, într-o plantație foarte, este foarte mare, deci sunt peste 20.000 de pomi, nu ne permite timpul să stăm să strângem toate aceste rămurele, dar, așa cum spuneam, ele vor fi tocate și, după aceea, încorporate în sol cu un utilaj cu freza cu palpator.
Tot la fel avem și ramuri care se suprapun, vin și cele din partea superioară peste partea inferioară a ramurilor de semischelet și atunci aceste ramuri le eliminăm. Deci, aerisim un pic interiorul, să spunem, coroanei și întotdeauna urmărim să subțiem coroana pomului, s-o îngustăm, fiind o formă de coroană fus subțire.
Voi continua cu eliminarea tuturor ramurilor uscate, bolnave, ramuri care ne incomodează în interiorul coroanei. Dacă este cazul, se folosesc foarfeci, fierăstraie sau cuțite bine ascuțite și dezinfectate. ”
Stropirea albastră
Ramurile lacome și cele uscate se văd foarte ușor și trebuie eliminate, realizându-se stropirea cu cuprice pentru a preveni infecțiile.
Îmi aduc aminte în anii de început ai plantației când ne arătați cum crestați pur și simplu tulpina pentru a determina pomul să se îndesească.
Așa este, pe axul pomului, pentru a emite din muguri vegetativi creșteri noi și pentru a avea ramul de semischelet pe toată lungimea axului până sus în vârf. Am făcut diverse incizii, așa se denumesc, prin care favorizam apariția creșterilor vegetative din care, bineînțeles, să formăm aceste ramuri de semischelet.
Tot ce înseamnă ramuri bolnave sau uscate trebuie eliminate. Eliminarea o facem la inel, este foarte important să tăiem cât mai aproape și să scoatem aceste cioate, aceste ramuri lăstari care s-au uscat.
Dacă avem ramuri bolnave, acelea obligatoriu trebuie eliminate din coroana pomului, pentru că, așa cum spuneam, sunt sursă de infecție. Sunt și situații când avem ramuri concurente, paralele, cresc paralel și atunci una dintre ele o scoatem, o eliminăm, o tăiem în cep, iar celelalte, dacă au lungime mai mare de 20-25 de cm, trebuie să le scurtăm un pic.
Aici avem o ramură uscată, trebuie s-o eliminăm. Partea superioară este lăsată un pic cam lung, motiv pentru care mai intervenim un pic, mai scurtăm un pic, pentru că, așa cum spuneam, pomul trebuie să fie mai larg la partea inferioară și, pe măsură ce avansează pe verticală, acesta trebuie să fie un pic mai subțire, de aceea și denumirea formei de coroană fus subțire. Avem o ramură destul de viguroasă aici, care nu-și găsește locul și atunci o eliminăm.
Tot ce înseamnă uscătură se elimină, ramuri frânte. Avem o ramură aici care, pur și simplu, sub greutatea formațiunilor de rod și a frunzelor, riscăm să se aplece peste cealaltă, atunci mai scurtăm un pic din ea. Mai avem aici un pic de uscătură. Nu este extrem de mult de lucru pe pom, așa cum spuneam, acum facem pur și simplu corectarea tăierilor pe care le-am făcut în vară, în verde, imediat după recoltat și acum pomii sunt pregătiți pentru rodul care va veni.
Tratamente fitosanitare
Exact acum, după aplicarea acestor tăieri, zilele următoare, pentru că vremea se anunță frumoasă, vom interveni cu un tratament fitosanitar, așa cum spuneam, cu un produs pe bază de cupru. Ulterior, nu avem altceva de făcut decât să așteptăm primăvara, să continuăm cu tratamentele fitosanitare care se fac preventiv pentru a veni infestarea cu agenți patogeni, cu dăunători și, sigur că, ulterior, pe măsură ce se încălzește, vor porni la viață și buruienile. Deci, va trebui să întreținem și solul liber de buruieni. Se lucrează mecanizat pe intervalul dintre pomi, pe rând, cu o freză cu palpator.
Va trebui să întreținem și solul liber de buruieni. Se lucrează mecanizat pe intervalul dintre pomi, pe rând, cu o freză cu palpator, se mobilizează solul și se distrug buruienile. Pe intervalul dintre rânduri lucrăm cu o cositoare și, în același timp, și tocăm ramurile rezultate în urma tăierilor.
Nu uitați, indiferent de perioada în care efectuați tăierile, nu îndepărtați mai mult de 20-30% din coroană într-un singur sezon, astfel evitați stresul asupra pomului. Tăierile drastice se aplică doar la pomii neîngrijiți sau foarte bătrâni.