In aceasta perioada, cand temperaturile de zi si mai ales de noapte au scazut, multi legumicultori se confrunta cu o problema si anume, la culturile de ardei gogosar, ardei gras, ardei iute, vinete, rosii, varza, conopida, fructele nu mai cresc si nu se matureaza.
Un rol important pentru a rezolva aceasta problema il joaca administrarea corecta a ingrasamintelor ce are efecte semnificative atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.
Cele doua elemente nutritive indispensabile in aceasta perioada sunt:
POTASIUL – aplicarea lui duce la:
– marirea dimensiunii fructelor.
– imbunatatirea coacerii, deoarece creste continutul de zaharuri si substanta uscata din fructe.
– cresterea calitaii productiei, deoarece stimuleaza sinteza compusilor aromatici, polifenolici, antioxidanti precum si a altor compusi organici ce au rol important din punct de vedere organoleptic.
– cresterea rezistentei la transport si depozitare.
CALCIUL – aplicarea lui duce la :
– marirea rezistentei mecanice a tesuturilor.
– este implicat in producerea pigmentilor pentru fructe intens colorate.
– prevenirea deformarii fructelor.
– cresterea cantitativa si calitativa a productiei.
Pentru o dezvoltare si coacere buna a legumelor va recomandam fertilizarea cu urmatoarele produse bogate in potasiu si calciu :
– fertilizare foliara – SOLFERT 10-5-40+ME – 50g/10l apa.
– AGRIPHITE 600 – 50ml/10l apa.
– SOLAR CALCIU – 50ml/10l apa.
– fertilizare radiculara – SOLFERT 10-5-40+ME – 100g/10l apa.
– GELIASOL 17-10-56+ME – 1g/l apa.
– GELIASOL CALCIU – 1g/l apa.
Aplicarea se face in perioada de pârgă pana la maturare.
Aveti grija de culturile dumneavoastra!
View Comments