Condiment de casă, gata în 10 minute. Mix de ardei iuți și plante aromatice, pas cu pas
În perioada premergătoare iernii, plantele aromatice uscate, dar și ardeii iuți pe care i-ați produs în grădina proprie, pot fi valorificate într-un mod util.
Astfel, veți putea face, într-un interval de timp foarte scurt, un amestec picant și aromat, cu care puteți condimenta aproape orice fel de mâncare.
Condiment de casă iute și aromat
Până la apariția verdețurilor proaspete, mixul format din ardei iuți, busuioc, cimbru și eventual mărar poate fi făcut în doar câteva minute și va fi utilizat, ori de câte ori este nevoie de un surplus de aromă și iuțeală.
Amestecul prezentat mai jos poate fi adaptat în funcție de plantele aromatice uscate pe care le aveți la îndemână.
Pasul 1
Ardeii iuți se rup și se verifică dacă nu au mucegăit în interior. La celelelte plante aromatice se desprind tijele și se folosesc doar inflorescențele. Preferabil ar fi să folosiți mai multe soiuri de ardei iuți, pentru diversificarea gustului, iuțelii și culorii.
Pasul 2
Ardeii iuți și plantele aromatice se introduc în mixerul pentru mărunțire sau în alt dispozitiv de tip râșniță. Se blenduiesc până ajung la mărunțirea dorită.
Pasul 3
Amestecul rezultat va fi depozitat într-un recipient descoperit, pe un servețel, care va prelua eventuala umiditate din bucătărie și poate fi utilizat de fiecare dată când gătiți.
Cum se usucă corect ardeii iuți pentru iarnă. 5 idei de combinații picante pentru mâncare
Alte idei de conservare, pentru ciorbe aromate
- Culegeți din grădină două legături mari de pătrunjel și leuștean;
- Alegeți-le doar pe cele cu frunze verzi și spălați-le bine, în mai multe ape;
- Puneți la un loc o legătură de pătrujel cu una leuștean, care să corespundă unei oale de ciorbă;
- Tăiați verdețurile și eliminați cozile;
- Puneți verdeața în pungulițe, pe care este bine să le legați. Dacă dispuneți de aparat de vidat puteți face această operațiune sau doar scoateți manual aerul din pungi;
- Toate pungile cu amestecuri puneți-le într-o cutie ermetică de plastic, pentru a păstra cât mai mult din aromă; Alternativ, dacă nu aveți destul loc în congelator folosiți o altă pungă, mai mare, în care introduceți pungulițele cu verdeață;
- Pe durata iernii folosiți câte o punguță cu amestec de pătrunjel cu leuștean pentru a aroma ciorba.