Cu ce diferă stropirile de iarnă din livadă, de restul tratamentelor de peste an. Explicațiile specialiștilor
Stropirile de iarnă se fac în perioada în care pomii fructiferi sau arbuştii sunt în repaus vegetativ.
În această perioadă, plantele nu mai asimilează, ci își blochează nutrienţii gata preparați în celule, cu scopul de a creşte concentraţia de săruri minerale și pentru a se proteja contra înghețului de peste iarnă.
În perioada de repaus vegetativ, orice stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor, iar respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.
Prin urmare, în această perioadă se pot face tratamente cu substanțe care, dacă ar fi aplicate în perioada vegetativă, ar putea să pună în pericol producția sau chiar vitalitatea pomilor fructiferi.
Sulfatul de Cupru aplicat în repaus vegetativ și în perioada de vegetație
Sulfatul de Cupru se poate aplica atât în perioada repausului vegetal, cât şi în perioada de vegetaţie a plantelor.
Diferenţa constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată.
Această diferenţă trebuie foarte bine cunoscută, pentru că dacă nu este aplicat aşa cum trebuie, piatra vânata poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile.
Aplicarea de Sulfat de Cupru în perioada de repaus vegetal
În perioada de iarnă se poate administra sulfatul de cupru (piatra vânată), fără a se amesteca cu var.
Atunci când folosiți piatra vânătă în amestec cu apă, rezultă cupru şi sulfat (SO4), iar toată soluţia din pompa de stropit va avea un Ph scăzut, deci va fi ușor acidă.
În schimb, dacă administrăm Sulfat de Cupru fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetație a pomilor fructiferi, aciditatea soluției va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive, explică specialiștii de la Mifalchim, principalul producător de Zeamă bordeleză și Piatra vânătă din România.
Cum acționează piatra vânătă la stropirile de iarnă
Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă- început de primăvară, lemnul este matur, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.
Cuprul din soluție însă va distruge agenții patogeni aflați pe tulpinile pomilor fructiferi.
Vor fi distruse astfel formele de rezistență a patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru va inunda crăpăturile, spațiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile și dăunătorii ascunși. Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni, menționează specialiștii Mifalchim.
Sulfatul de Cupru poate va acţiona asupra dăunătorilor care se ascund pe scoarţa pomilor fructiferi, provocând arsuri ale ouălor, larvelor sau chiar a adulţilor.
În concluzie, Sulfatul de Cupru aplicat fără var va fi mult mai agresiv asupra patogenilor şi dăunătorilor. Aceasta causticitate va acționa și asupra foliajului. Din acest motiv in perioada de vegetatie, este „stins” cu var.
Îmi este de ajutor acest ceia ce publicați.