Cultura de fasole. Cum puteți ”fura startul” în luna februarie, în 6 pași simpli
Fasolea este ușor de cultivat și întreținut și una dintre cele mai timpurii culturi pentru recoltare la sfârșitul primăverii.
Această cultură variază în funcție de regiune și de tradiția culturală, dar un lucru este sigur: fasolea este un produs agricol versatil și nutritiv, care a făcut parte din alimentația umană de mii de ani.
Aceasta poate fi consumată în toate stadiile de dezvoltare: păstăi, bobi și în forma aflată la maturitate.
Începând cu luna februarie puteți începe cultura fasolei, prin semănarea boabelor în ghivece sau module din plastic un pic mai adânci. Puneți-le apoi într-un loc răcoros, ferit de îngheț, cum ar fi o magazie sau o seră neîncălzită și boabele de fasole vor germina în decurs de trei săptămâni.
După aproximativ șase săptămâni, rădăcinile vor umple ghivecele, iar răsadurile vor fi gata de plantare. Puneți plăntuțele de fasole într-un sol bine drenat, în care ați încorporat materie organică.
Distanța de plantare este de aproximativ 25 cm una de celălaltă, la fasolea urcătoare fiind necesară și susținerea prin sistem de palisare sau araci.
Începând cu luna februarie puteți începe procesul de plantare a fasolei, în doar șase pași simpli. Plantați fasolea într-un sol bine drenat, care ați încorporat și materie organic/mraniță.
Vei avea nevoie de:
- Semințe de fasole
- Compost
- Tavi de semințe sau module
Calendarul grădinarului. Ce legume puteți semăna în grădină, în funcție de lună
Pasul 1
Umpleți vase adânci sau module cu compost / turbă. Este important să folosiți ghivece adânci, deoarece fasolea dezvoltă rădăcini lungi.
Pasul 2
Folosește-ți degetul sau un creion pentru a impinge în pământ sămânța de fasole. Apoi acoperiți sămânța cu puțin compost suplimentar – sămânța ar trebui să se afle în pământ la aproximativ 4-5 cm adâncime.
Pasul 3
Stropiți până când este înmuiat bine compostul. Așezați ghivecele într-un loc răcoros, dar ferit de îngheț, adăpostit, cum ar fi o magazie, o seră neîncălzită sau chiar un pervaz.
Pasul 4
Odată ce rădăcinile au umplut ghivecele, întăriți plantele lăsându-le să stea afară în timpul zilei și aduceți-le în locul inițial noaptea.
Pasul 5
Când planta este îndeajuns de dezvoltată mutați-o în locul definitiv din grădină. Alegeți pentru aceasta un loc cu un sol bogat în nutrienți și bine drenat. Fasolea preferă un sol ușor acid, cu un pH între 6,0 și 7,0. Fasolea este de obicei plantată la locul definitiv după ce pericolul înghețului a trecut. Pregătiți solul prin adăugarea de compost sau îngrășăminte organice și încorporarea acestora în sol.
Pasul 6
Îngrijiți fasolea prin udare regulată și prin menținerea solului umed, dar nu ud. De asemenea, este recomandat să eliminați buruienile care pot concura cu planta pentru nutrienți și apă.
Fasolea este o plantă care se dezvoltă rapid și poate fi culesă în aproximativ 60-90 de zile de la plantare. Este important să monitorizați plantele pentru orice semne de boală sau de atac de dăunători, și să le tratați la timp pentru a menține o cultură sănătoasă.
În concluzie, plantarea fasolei necesită un sol bogat în nutrienți, un pH ușor acid și udarea regulată. Este important să alegeți momentul potrivit pentru plantare în grădină și să monitorizați cultura pentru orice semne de boală sau atac de dăunători.
Pingback: Dezvoltarea rădăcinilor la legume – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: VIDEO Cum putem face un plantator de semințe în câteva minute. Idei plantare arpagic – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Cum se face preîncălzirea solului pentru recolte extra timpurii de legume – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Peste 1000 de varietăți vechi de fasole din toată lumea, oferite gratuit în cadrul unui experiment de creștere a biodiversității agricole – Atlas pentru casă și grădină