Grădină

Cum a reușit Olanda să ajungă pe locul 2 în lume în ceea ce privește producția agricolă

Orice cumpărător român știe că mare parte din produsele agricole, aflate în rafturile magazinelor, au ca țară de origine Olanda.

Uimitor din punct de vedere al suprafeței, Olanda se află pe locul doi în lume în ceea ce privește producția agricolă, fiind depășită doar de Statele Unite ale Americii.

Se estimează că, în 2021, această țară mică a exportat produse agricole în valoare de aproximativ 104,7 miliarde de euro.

Încercăm să explicăm câteva dintre secretele reușitei acestei mici țări (cu o suprafață de 41.850 km² vs 238.397 km² România), în acest articol.

Agricultura olandeză se bazează pe inovație, tehnologie avansată și gestionarea eficientă a resurselor.

De asemenea, țara se mândrește cu o lungă tradiție în ceea ce privește agricultura și comercializarea de produse agricole. Un simplu exemplu poate fi legat de monopolul Companiei Olandeze a Indiilor de Est asupra comerțului cu mirodenii din India, societatea fiind, totodată, prima din lume cu acțiuni tranzacționate public , la începutul secolului al XVII-lea.

Principalele culturi agricole din Olanda includ legume (cum ar fi roșii, castraveți și ardei), flori (lalele și trandafiri), cartofi, fructe, carne (porc, pui și vită), dar și lapte sau ouă.

Metoda ecologică germană HUGELKULTUR, pentru grădini cu rezultate excepționale

Realități istorice și efecte

Nu există o singură cauză pentru acest succes, care este determinat de o combinație între cultură, tradiție vs progres și câteva evenimente cheie.

Există opinii conform cărora foametea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Olanda a motivat creșterea sectorului agricol al țării. În timpul iernii din 1944-1945, aproximativ 22.000 de oameni au murit din cauza condițiilor de iarnă dure și a blocării de către nemți a rutelor dintre zonele agricole și cele populate.

Olanda a mai experimentat o penurie de alimente în timpul Primului Război Mondial, iar efectele au fost suficiente pentru a influența construcția unor bazine masive pentru a crește producția de alimente a țării. Aceste bazine făceau parte din lucrările de drenaj mai mari, care includeau și construirea de diguri, pentru a proteja teritoriul împotriva efectelor Mării Nordului.

Schema celor mai importante 4 tratamente anuale, obligatorii la pomii fructiferi. Când stropim în această perioadă

Avantaje cheie în ceea ce privește producția agricolă

  1. Expertiza în managementul apei: deoarece este o țară cu suprafață plată, ce beneficiază de o adevărată deltă din râuri, Olanda are o lungă istorie în gestionarea apei. Această expertiză s-a tradus în utilizarea eficientă a apei în agricultură, inclusiv prin utilizarea intensivă a serelor, care rețin umiditatea în interior.
  2. Sol de calitate: Olanda are soluri bogate și fertile, ceea ce face ca culturile să fie mai productive.
  3. Agricultura de precizie: Olanda folosește tehnologie de vârf, cum ar fi dronele, pentru a monitoriza sănătatea plantelor și a solului. Acest lucru ajută agricultorii să ia decizii mai bune în ceea ce privește tratamentele și să obțină o producție mai mare.
  4. Inovare: Olanda investește mult în cercetare și dezvoltare în sectorul agricol. Acest lucru a dus la dezvoltarea de noi tehnologii și practici inovatoare, cum ar fi utilizarea insectelor pentru polenizare și culturi modificate genetic.
  5. Acces la piețele internaționale: Olanda are un port principal, Rotterdam, care face ca exporturile agricole să fie ușor accesibile piețelor internaționale. De asemenea, fiind înconjurată de alte țări bogate, Olanda beneficiază de un acces ușor la piețele din Europa.

Studii despre fertilizarea ecologică a legumelor. Cum se folosesc mranița și compostul

Eficiență în producția agricolă

Olanda a încercat și a reușit să devină cât mai eficientă posibil pe terenul pe care îl are în prezent. Întrucât are cea mai mare densitate de populație din Europa, terenul său nu este deloc ieftin.

În consecință, dacă vrei să fii fermier în Olanda, trebuie să fii extrem de eficient, pentru a fi profitabil. Fermele olandeze vin mereu cu metode inovatoare. Iar aici ne referim nu doar la fermele deținute de corporații, ci și cele care aparțin unor asociații familiale.

De la drone pentru monitorizarea sănătății plantelor și solului, la acvaponică și introducerea deliberată a albinelor pentru polenizarea fermelor, toată lumea face totul pentru a progresa.

Un aspect interesant al agriculturii olandeze este producția de legume și flori în seră, care utilizează tehnologii avansate pentru a crește plante în condiții controlate.

Țara are aproape 10.000 de hectare de culturi, care cresc în sere. Serele împiedică umiditatea să iasă în atmosferă, context în care plantele pot avea o densitate mai mare, iar ciclurile de recoltare sunt reduse.

Sisteme avansate în agricultură

Cercetarea este un element cheie, Olanda fiind în primele 15 țări din lume în cheltuielile de cercetare și dezvoltare, multe dintre acestea fiind legate de produsele agricole. Unele dintre cele mai bune universități din lume sunt cele care promovează această cercetare. Totodată, importante companii au centre de cercetare și dezvoltare proprii, precum Nestle, Coca-Cola, Unilever și Kraft Heinz.

Fermierii olandezi utilizează sisteme avansate de irigare și de control al climei pentru a crește plantele, în timp ce își optimizează gestionarea resurselor de apă.

Olandezii sunt experți în gestionarea apei, ceea ce se întoarce în timp de secole. Acesta a fost și încă este o abilitate necesară pentru a proteja țara de inundații, deoarece este o țară plată de coastă și, practic, are structura unei delte formate din râuri.

În plus, țara este lider în utilizarea energiei regenerabile și a tehnologiilor de reducere a emisiilor de carbon.

Cât produce Olanda

Olanda produce anual 4 milioane de vaci, 13 milioane de porci și 104 milioane de pui. În total, sunt cei mai mari exportatori de carne din Europa.

În ceea ce privește legumele, sunt pe locul 2 în lume. Sunt cei mai mari exportatori de cartofi și ceapă din lume și probabil nu mai trebuie amintit că Olanda este și cel mai mare exportator de flori.

Totodată, peste o treime din toate schimburile globale de semințe de legume provin din Olanda.

Condițiile geografice ale Olandei nu sunt perfecte, dar există avantaje incontestabile care au ajutat industria sa agricolă: este o țară cu un relief plat, care beneficiază de suficiente precipitații și are sol bun.

Totodată, este și înconjurată de alte națiuni bogate și are acces la mare, o situație ideală pentru comerț, ceea ce ne conduce la ultimul motiv major pentru care agricultura Olandei a avut un așa mare succes: la producția proprie se adaugă re-exporturi ale unor produse din alte țări, având portul Rotterdam ca principal centru logistic.

Finanțări 2023 pentru împăduriri și livezi. Fonduri pentru persoane fizice și ONG-uri

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *