Cum abordăm problema roșiilor verzi. 5 trucuri testate, de accelerare a coacerii gogonelelor
Temperaturile de toamnă, situate pe un grafic descendent al gradelor Celsius, aduc implicit în discuție situația roșiilor verzi, care nu au apucat să se coacă.
Chiar dacă există varianta de a le pune la murat, gogonelele pot fi culese și forțate să se coacă la interior și nu pe plantă. Totuși, dacă aveți cultura de roșii în solar închideți-l, pentru a prelungi perioada de recoltare.
Gogonelele vor continua să se înroșească, putând fi consumate ca roșii proaspete o perioadă îndelungată, asigurându-le câteva condiții obligatorii de păstrare.
În continuare vom prezenta câteva soluții testate pentru a beneficia de roșii proaspete și în sezonul rece. Dacă vă aflați la început cu grădinăritul încercați mai multe metode de păstrare și vedeți pentru anii ulteriori care funcționează cel mai bine.
Idei pentru coacerea treptată a roșiilor
- Alegeți gogonele sănătoase și înveliți-le, una câte una, în hârtie de ambalat sau în ziare. Ulterior, depozitați-le pe un raft sau în lăzi și verificați periodic dacă s-au copt. Există și varianta în care să le lăsați, pur și simplu, în stadiul în care au fost culese în lădițe, fără să le înveliți în hârtie.
- Extrageți planta din pământ cu totul și agățați-o cu rădăcinile în sus într-un loc ventilat, cu o temperatură constantă (debara, magazie , beci). Planta va continua să mai lucreze o perioadă și treptat veți putea culege din aceasta roșii.
- Roșiile pot fi păstrate și forțate să se coacă în pungi de hârtie sau plastic. Mai multe roșii vor fi introduse alături de un alt fruct (banană, măr) în astfel de pungi, urmând să fie verificate periodic pentru a le elimina pe cale care s-au înmuiat sau stricat.
Totodată, vor rezulta și roșii pe care le veți putea consuma. Fructele coapte emit etilenă, care stimulează maturarea.
Același principiu poate fi folosit și cu ajutorul unui borcan, așezat în cămară.
- Gogonelele pot fi așezate la ferestre, pe pervaz. Pe măsură ce încep să se înroșească mutați-le în zone mai răcoroase, pentru a le consuma treptat.
- Gogonelele se pot coace într-un mediu cald și umed. Puteți să le așezați într-un recipient acoperit cu un prosop umed și să le păstrați într-un loc cald, pentru a le stimula coacerea.
Mit: Roșiile se coc mai bine la întuneric
Roșiile culese care nu sunt coapte complet pot continua să se coacă după ce sunt culese, însă procesul de coacere nu este influențat de întuneric.
Roșiile își schimbă culoarea și devin mai moi pe măsură ce se coc datorită unui gaz numit etilen, care este produs natural de fructe și legume și accelerează procesul de coacere.
Este important să știți că roșiile își păstrează mai bine gustul și textura atunci când sunt lăsate să se coacă la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat, indiferent dacă este întuneric sau lumină în încăpere.
Lumina nu joacă un rol semnificativ în procesul de coacere a roșiilor după ce au fost culese.
Cum se usucă corect ardeii iuți pentru iarnă. 5 idei de combinații picante pentru mâncare