Cum arată și de ce se produce făinarea la legume. Metode de prevenire și combatere
Făinarea este un patogen destul de întâlnit la culturile de legume în spațiile protejate, dar și în grădina sau câmp.
Boala apare la culturile de castraveți, pepeni, dovlecei, tomate.
Apariția ei este favorizată de temperaturi ridicate și anume 15-30 de grade cu un optim de 27 grade și o umiditate foarte mare a aerului 97-100%.
Sunt atacate toate organele aeriene ale plantelor în toate fazele de dezvoltare.
Pe frunze boala se manifestă pe ambele părți ale acestora, mai ales pe cea superioară, prin pete albe cu aspect făinos, circulare sau neregulate, răspândite neuniform pe suprafață.
Pe măsură ce atacul evoluează, petele se extind acoperind întreaga frunză.
Petele prezintă pe ele un puf alb făinos.
Metode de prevenire
Pentru prevenirea apariției bolii se aplică îngrășăminte foliare pe baza de potasiu – Solfert 10-5-40 +ME sau prin picurare – Geliasol 17-10-56 +ME care reduc puternic și eficient incidența bolii.
Metode de combatere
Pentru combaterea bolii recomandăm tratamente cu următoarele fungicide:
– Evalia – 0,08% (10ml/10l apă).
– Domark – 0,4 l/ha (10ml/10l apă).
– Difcor 250EC – 0,5 l/ha (5ml/10l apă).
– Kantarel – 0,3 l/ha (3ml/10l apă).
– Propidin – 1,5 kg/ha (15g/10l apă).
Un tratament deosebit de eficient se face cu:pete albe
– Pachet Evalia Legume – ce conține două fungicide cu spectru larg de combatere a bolilor + un îngrășământ foliar pentru creșterea și dezvoltarea legumelor.
Tratamentele se aplica utilizând alternativ produsele, la interval de 7 – 10 zile între ele.
Aveți grijă de culturile dumneavoastră!
Ce tratamente aplicăm în această perioadă la pomii fructiferi, pentru rapăn și făinare