DIY

Cum au fost transformate două autobuzele școlare în sere de legume

Două autobuze școlare casate, ajunse la licitație, au devenit sere de legume.

Ideea îi aparține unei familii de fermieri din Canada, care le-au dat o cu totul altă utilizare, permițându-le să extindă sezonul de creștere a legumelor, să minimizeze efortul și să deschidă noi opțiuni pentru viitor.

„Împreună cu familia mea am adunat majoritatea materialelor necesare – inclusiv autobuzele în sine – la licitații locale, de-a lungul anilor. Am transformat astfel două autobuze în sere de legume”, a explicat Doni Rae Franklin.

Cum au fost modificate autobuzele

Primul pas a fost să scoată toate scaunele pentru pasageri din autobuzele cu 72 și 32 de locuri.

Cu excepția acestui aspect, fiecare modificare a fost unică. Astfel, autobuzul mai mic are motorul și sistemul de transmisie funcționale, astfel încât acesta poate fi mutat, dacă este necesar.

Unul dintre autobuze are 3 ferestre acoperite cu folie de polietilenă instalate pe acoperiș, care lasă să intre multă lumină, în timp ce la celălalt a fost înlocuit întreg acoperișul de tablă cu folie transparentă.

„Ferestrele acoperișului autobuzului mai mic au fiecare dimensiunea de 90 x 90 cm, și am instalat paturi de cultură la nivelul podelei pe ambele laturi ale culoarului. Acestea au o adâncime de 40 cm, o lățime de 90 cm și o lungime de 4 metri. Aceasta ne permite să cultivăm plante mai înalte și mai productive. Majoritatea soiurilor de roșii sunt nedeterminate în înălțime, ceea ce înseamnă că vor crește între 1,5 și 4 metri înălțime”, spune Franklin.

Ferestre din folie de polietilenă

Fiecare dintre cele trei ferestre au fost construite ca niște cadre din straturi duble de polietilenă, ce au fost sigilate cu silicon. În zona niturilor a fost aplicată o bandă din plastic, care previne desprinderea acestora în timpul vânturilor puternice.

Transformarea autobuzului mai mare într-o seră a necesitat îndepărtarea tablei exterioare și interioare prin tăierea niturilor. Acesta a fost cel mai dificil aspect al întregului proiect, conform membrilor familiei care au efectuat lucrarea.

Reciclarea tablei și vopsire

Tabla de pe acoperiș a fost reciclată pentru a face paturile de plantare.

Înainte de instalarea acestora, podelele autobuzelor au fost vopsite cu un strat de lac asfaltic, pentru a le proteja de rugina ce poate apărea din cauza condițiilor umede și a uzurii ridicate create de mersul pe culoar.

„În primăvară, am avut câteva furtuni puternice în care a trebuit să folosim încălzitoare portabile cu propan în interiorul autobuzelor timp de patru nopți. În toamnă, intenționez să instalez încălzitoare permanente cu gaz natural.”

Urmează un sistem de udare prin picurare

Doni Rae Franklin udă legumele cu un furtun de grădină, dar lucrează la instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Ea spune că prin modificarea acoperișurilor și folosirea părților laterale și a podelelor existente ale autobuzelor reușește să minimizeze pierderea de căldură din cauza vântului și expunerii la sol.

În același timp, ferestrele fac ușor controlul ventilării prin deschiderea lor atunci când este necesar.

„Pe măsură ce am intrat tot mai mult în grădinăritul comercial, am realizat că aceste sere sunt cea mai bună modalitate de a obține o recoltă grozavă, evitând problemele cauzate de îngheț și grindină. Deoarece este mobil, autobuzul mai mic ar putea fi și un instrument de marketing bun în viitor. Acesta ar putea atrage mai multă atenție dacă ar fi folosit pentru a transporta produse proaspete la piețele de agricultori din oraș”, au declarat fermierii canadieni.

FOTO cu explicații. Cum se montează un solar de legume, pas cu pas

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *