Grădină

Cum cresc ramurile în funcție de unghiul acestora. Explicații simple pentru a forma coroana și fructificare maximă

Poziţia corectă a ramurilor pomilor fructiferi este importantă atunci când îi proiectăm prin tăiere și înclinare, în special atunci când ne referim la liderul de schelet.

A: În figura A avem situația în care ramura aflată în poziție verticală (perpendiculară pe sol) va genera creșteri puține cu lăstari laterali.  Liderul central va avea o creștere viguroasă iar ramura adiacente vor genera creșteri slabe.

B: În figura B se pot observa tendințele de creștere la ramuri ce dezvoltă un arc de cerc, cu lăstari viguroși verticali în zona celui mai înalt punct de îndoire.  Creșterea în zona terminală a ramurii este redusă.

C:  În figura C avem situația ideală pentru dezvoltarea în cele mai bune condiții a ramificațiilor, în mod uniform. Este exemplificată aici înclinarea ramurii la unghi de 45 grade, ce are are ca rezultat o distribuţie egală a vigorii ramurii şi dezvoltarea optimă a rodirii, cu  lăstari laterali de-a lungul întregii zone. Zona terminală a ramurii în cauză rămâne punctul cel mai înalt de dezvoltare.

D: În figura D observăm cum are loc dezvoltarea atunci când ramura este apropiată de paralela solului. În acest caz avem situația în care se dezvoltă lăstari viguroşi în poziţie verticală şi creșterea terminală este redusă.

Concluzie: Memorând aceste patru variante, vă veți putea forma în grădină o imagine realistă cu privire la viitoarele creșteri ale copacului și veți putea adapta tăierile și înclinările în funcție de ceea ce doriți să obțineți în livadă.

Cum procedăm pentru a da crengilor unghiul dorit

Metoda este extrem de simplă și poate fi aplicată în livadă în perioada primăvară-toamnă. Nu aveți nevoie decât de electrozi de sudură sau de o sârmă mai groasă, din care să confecționați astfel de suporți pentru înclinarea ramurilor. De asemenea, la pomii mai mari pot fi găsite soluții de aplecare cu ajutorul unor chingi, care vor deschide unghiul în care ramura va sta.

Este recomandat să acționați fără a brusca ramurile, pentru a evita ruperea acestora și să nu faceți prima aplecare a crengilor în perioadele geroase, deoarece ramurile pot deveni casante.

Alte articole referitoare la tăierile pomilor fructiferi:

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *