GrădinăPomicultură

Cum deosebim mugurii de rod. Explicații simple, pentru începători

Perioada de primăvară, în care cei mai mulți grădinari fac tăierile de curățare și regenerare a pomilor fructiferi, generează o serie de temeri în rândul începătorilor în domeniu, legate de eliminarea prea drastică a mugurilor de rod.

Astfel, cunoașterea detaliilor legate de perspectivele de dezvoltare și rodire a pomilor fructiferi este un lucru foarte util de știut, înainte de a începe să faceți tăierile de eliminare a surplusului de ramuri.

Cu siguranță nu doriți să îndepărtați din greșeală toți mugurii de fructe cu o tăiere excesivă, aspect ce va determina o reducere a producției de fructe din anul în curs.

Ne vom referi în acest articol doar la elementele simple, care trebuie cunoscute, fără a intra în prea multe detalii.

Muguri de rod

Mugurii de rod care dau naștere la flori și fructe. Aceștia sunt mai mari și mai bombați decât mugurii de vegetație și pot fi găsiți mai ales în partea superioară a ramurilor. Totodată, în multe situații mugurii de rod au un strat de perișori care îi acoperă.  Mugurii de rod pot fi observați încă din toamnă, atunci când sunt mai evidenți, iar în primăvară se dezvoltă și se deschid în flori. Acești muguri sunt foarte importanți pentru producția de fructe și legume, deoarece din ei se formează acestea.

Muguri vegetativi

Mugurii de vegetație sunt mai mici și mai ascuțiți decât mugurii de rod. Aceștia sunt situați pe toată lungimea ramurii și se dezvoltă în frunze și ramuri noi. În general, acești muguri sunt mai numeroși decât cei de rod și au rolul de a asigura creșterea și dezvoltarea arborilor și plantelor.

De asemenea, este important de menționat că, în unele cazuri, mugurii de rod și mugurii de vegetație pot fi greu de diferențiat doar prin observare. În astfel de situații, este nevoie să se analizeze și alte caracteristici, cum ar fi textura, culoarea sau structura mugurilor, pentru a se face o distincție corectă între ei.

Este important să te simți încrezător în a identifica mugurii de fructe. Primăvara este momentul perfect pentru aceasta. Dacă veți fi atenți la livadă, puteți urmări cum mugurii se trezesc încet și apoi dezvăluie fie o frunză, fie o floare. Și totul se întâmplă în câteva săptămâni scurte.

Alte diferențe cheie de căutat

Ramurile orizontale (paralele cu solul) au mai multe șanse să formeze muguri de fructe. Pe de altă parte, la ramurile verticale este mai probabil să dezvolte muguri de frunze (sau de creștere). Mugurii de la capătul lateralelor – numiți muguri apicali – sunt cel mai probabil muguri ce vor forma fructe. 

Probabil că este cel mai ușor să vezi asta pe piersici și nectarine.  Piersicile au adesea muguri tripli. Acestea au un mugur de frunze mai puțin dezvoltat în mijloc, flancat de muguri de fructe pe ambele părți, așa cum puteți vedea în fotografia de mai jos.

deosebire muguri

Primele lucrări în grădină la pomii fructiferi, la sfârșitul lunii februarie – început de martie

Este mai greu să faci diferența dintre mugurii de fructe și mugurii de frunze la un păr, de exemplu. În schimb, lăstarul de măr ne arată diferența. Mugurele terminal este un mugur de fructe gras, acoperit de fire subțiri. În partea de jos sunt mugurii de frunze – puteți vedea că sunt mult mai plați.

Mugurii de frunze (care sunt uneori numiți muguri vegetativi) vor determina creșterea frunzelor. Unii dintre acei muguri vegetativi se pot extinde pentru a deveni lăstari. De aceea, acești muguri sunt uneori numiți și „muguri de creștere”.

Lăstarii pot rămâne ca un buchet de frunze sau pot crește în pinteni, laterali sau chiar ramuri. Aceasta depinde de câteva variabile:

  • unde sunt pe copac
  • cum tundeți copacul
  • cât de viguros crește copacul
  • tipul de pom fructifer
  • vârsta copacului

Când se stropesc cu ulei horticol pomii fructiferi

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Cum deosebim mugurii de rod. Explicații simple, pentru începători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *