Cum facem analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor
Procesul de taiere ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie sa fie și un proces de analiză rapidă.
Atunci când ne apucam de taiere analizăm vizual forma de coroană, care sunt ramurile de schelet și de semischelet, forma de fructificare, lungimea lăstarilor anuali, care ne indica vigoarea și modul în care a vegetat anul trecut.
Cu cât aceștia sunt mai lungi și mai deși cu atât tăierea trebuie sa fie mai „ușoară” cu mai puține scurtări.
Analizăm pomul in ansamblu ,cum se încadrează el în spațiul dedicat, unde sunt plasate ramurile mai bătrâne pe care le putem elimina, structura scheletului , dacă el este cu ax sau are o forma deschisă de vas și care sunt ramurile de schelet și de semischelet.
Ramuri de rod
Trecem apoi la analiza ramurilor de rod: cum sunt ele, de tip spur sau dimpotrivă ramuri lungi, vârsta lor în funcție de nodurile de creștere, poziția și numărul lor.
În funcție de rezultatul analizei trecem la rărirea acestora, astfel încât cele rămase sa fie poziționate în lateral iar lungimea lor să poată suporta greutatea fructelor.
Toate aceste lucruri trebuie făcute rapid, pentru a nu zăbovi prea mult de la un pom la altul.
În timp, datorită experienței acumulate, această analiza se face foarte rapid, natural, intră în reflex fără a necesita un efort deosebit.
Explicații legate de tăierile la pomii fructiferi
Formare de la plantare
Ajută enorm ca pomii sa fie formați încă din primii ani de la plantare, iar forma de coroană aleasă să fie respectată. Asta face ca tăierile de întreținere și de fructificare sa fie ușor de executat.
Va reamintesc că un pom bine tăiat este acela la care de la un an la altul tăierile necesar de executat sunt cât mai puține.
Scopul final este de a menține un echilibru între creșterile vegetative și rod, de a asigura o bună iluminare și aerisire a coroanei și o limitare a gabaritului pomului, astfel încât să se încadreze în spațiul alocat.