Gospodarii cu experiență preferă să pună varza la murat cât mai târziu în sezonul de toamnă-iarnă, după ce aceasta a fost expusă la brumă.
Aceasta deoarece temperaturile reci din timpul sezonului rece, cum ar fi bruma sau primul îngheț, pot ajuta la concentrarea zaharurilor naturale din varză și adăugă un gust mai bogat și mai dulce murăturilor.
De asemenea, această expunere la temperaturi scăzute poate contribui la o consistență mai crocantă a varzei murate și poate ajuta la menținerea unui gust proaspăt și plin de savoare pe termen lung.
Amână scoaterea morcovilor, pătrunjelului și sfeclelor până după ce le-a ajuns bruma din greu. De asemenea așteptă tăiatul verzei până ce a bătut bruma de două-trei ori. Căpățânile lasă-le la întuneric timp de vreo 2 săptămâni și apoi pune-le la înăcreală. (Ziarul ”Albina” din 3 septembrie 1900)
Varza de orice soi albă, roșie, creată sau de Bruxelles poate fi păstrată în stare proaspătă timp de 3-4 luni.
Pentru ca să reziste cît mai mult, varza trebuie scoasă din pămînt cu rădăcină cu tot, toamna, cât mai tîrziu, chiar după ce cade bruma.
Se recomandă însă ca atunci cînd încep bruma, zăpada sau gerurile ușoare, varza ce se va pune la păstrat în stare proaspătă, să se acopere cu foi, de la verzele folosite anterior.
Imediat ce a fost scoasă din pămînt, varza, de orice soi, nu se scutură de pământ, se acoperă rădăcina cu hîrtie groasă şi se leagă suspendată în loc aerisit, cu temperatură constantă. (Sfaturi din revista ”Femeia”, 1987)
În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…
După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…
Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…
Dacă doriți să înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…
În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…
Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…