Cum întârziem înflorirea caișilor. Pericolul înghețurilor de primăvară
Înghețurile ce apar primăvara, în timpul perioadei de înflorire a pomilor, ne pot lăsa fără fructe.
În special la pomii fructiferi care pleacă printre primii în vegetație, precum caișii, florile vor îngheța, fără a fi polenizate.
Mulți pomicultori se confruntă cu situația în care livada intră prea devreme în vegetație și pomii încep să înflorească exact în momentul în care apar înghețurile târzii, care usucă florile, pierzându-se astfel parțial sau total recolta din acel an.
Pentru a contracara acest fenomen meteo, des întâlnit în ultimii ani, există metode pentru a încetini înflorirea, pe care le poți testa în decursul timpului, pentru a vedea și compara rezultatele.
Aplicându-le, vei câștiga timp prețios pentru ca pomii tăi să treacă la perioada de înflorire mai târziu.
Tăierile caișilor în trei etape
Specialiștii de la Pomicola Nalbant menționeză că ”pentru cei care sunt în zone unde bruma sau gerurile târzii sunt prezente, trebuie să știm că intervenția la tăiere a caisului în uscat este neavenită” și fac următoarele precizări:
Cele mai bune tăieri în zonele unde frecvența brumelor târzii și a gheților târzii de primăvară, se face în verde, în două etape, și încă o tăiere se face după recoltarea fructelor.
Prima etapă se face în verde, la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, când lăstarii au 10-15 cm. Dacă avem o încărcătură mare de lăstari pe ramura de schelet sau pe semischelete sau pe toată suprafața pomului, venim și eliminăm cu mâna lăstarii care nu ne convin nouă. Adică sunt prea aglomerați, sunt porniți mult în zona de interior, sunt spre exterior la fel, mulți și oprim pe cei mai convenabili, să poată fructifica în mod corect.
A doua intervenție o facem în iunie, deci aproximativ după o lună, pentru că apare altă generație de lăstari și noi trebuie să mai facem încă o intervenție, să nu rămână pomii aglomerați.
Restul de ramuri groase, care au pornit pe interior, la care avem concurențe, ramuri de schelet îmbătrânite le eliminăm în perioada de după recoltare, la sfârșitul lunii august.
La ce temperaturi negative de primăvară se pierde producția la caișii înfloriți
Toate lucrările care se fac de obicei în toamnă sau în iarnă sau în primăvară, le vom face la sfârșitul lunii august, pentru că atunci mugurii vegetativi nu mai pornesc în vegetație, nu mai formează alte ramuri, nu formează un alt val de ramuri anuale și rămân în faza de mugure inhibat.
Cu această ocazie, toate tăierile care se fac atunci în lemn multianual, în schelet, semischelet și așa mai departe, se vor vindeca mult mai bine, pentru că are timp, au timp să se vindece până la intrarea în iarnă, iar în primăvara următoare, deja pomul are o tăiere făcută, de reglare a scheletului, de formare a coroanei.
Mai multe detalii aici
Metode prin care se întârzie înflorirea pomilor
Păstrați rădăcinile reci, prin formarea de mușuroaie de zăpadă pe timpul iernii în jurul pomilor și nu o lăsați să se topească rapid primăvara. Solul se va dezgheța mai târziu și veți câștiga timp prețios pentru amânarea înfloririi.
Pentru aceasta, compactați prin călcare energică zăpada din jurul trunchiului, adaugați alte straturi și compactați-le și pe acestea. Veți forma o zonă înălțată cu zăpadă tare, care se va topi într-un ritm mai lent.
Ulterior, mulciți cu rumeguș zona de deasupra zăpezii din jurul trunchiului.Rumegușul nu va permite topirea rapidă a stratului de zăpadă, astfel încât rădăcinile vor rămâne în solul înghețat mai mult timp.
După ce căldura începe să se instaleze și zăpada din jurul copacilor s-a topit udați periodic cu apă rece pomii, până în perioada în care mugurii încep să se umfle. Umpleți o găleată cu apă rece, și lăsați-o afară, cel puțin 2-3 ore, astfel încât apa să devină și mai rece, apoi turnați-o la rădăcină.
Această metodă nu este potrivită dacă solul este prea umed, precum și greu sau dens, deoarece un exces de umiditate poate duce la putrezirea sistemului radicular.
Compactați solul
Dacă nu este zăpadă, compactarea solului din jurul pomilor poate, de asemenea, să amâne înflorirea. Acest lucru se datorează faptului că solul compactat reține mai mult temperatura scazută decât cel afânat.
Văruirea trunchiului
Aplicați var alb pe partea inferioară a trunchiului pomilor. Culoarea albă reflectă razele soarelui, împiedicând încălzirea.
Acest lucru duce la pornirea în vegetație a pomilor cu 1-2 săptămâni mai târziu.
Aplicarea de var și sulfat de cupru
Aplicați un amestec de var și sulfat de cupru pe trunchi și ramurile scheletice.
Mai întâi, varul este amestecat cu o cantitate mică de apă, apoi sulfatul de cupru este diluat într-un recipient separat cu apă.
Ulterior, acestea se combină, iar cu masa rezultată acoperiți cu o pensulă mai mare trunchiurile pomilor și arbuștilor.
Zeamă bordeleză
O altă metodă este să pulverizați pomii cu amestec de zeamă bordeleză cu o concentrație de 3%.
După tratament, culoarea scoarței și a lăstarilor se va schimba – vor deveni albastru pal. Specialiștii afirmă atât datorită culorii mai puțin receptivă la soare, cât și sistemului de autoreglaj al acestora, pomii vor rămâne inactivi mai mult timp.
Principalul lucru este că în momentul procesării mugurii să nu fie umflați.
Ureea, tratament și fertilizare
Stropiți livada cu uree, în loc de Zeamă bordeleză. 50 g de sulfat de cupru și 500 g de uree se diluează în 10 litri de apă.
Această metodă permite nu numai să întârzii înflorirea, ci și să scapi de dăunători și să hrănești plantările cu azot.
Faceți un „foc rece”
Un alt mod de a amâna înflorirea copacilor este de a face un „foc rece”. Acest lucru se face prin arderea unor materiale organice, cum ar fi rumegușul sau paiele, în jurul copacilor.
Focul va produce fum și cenușă, care va acoperi pomii și va reduce cantitatea de căldură la care sunt expuși.
Alegeți soiuri rezistente la îngheț
Nu în ultimul rând, este important să vă informați înainte de achiziție în ceea ce privește acest aspect. Veți putea planta atunci soiuri rezistente la îngheț, care sunt concepute să pornească mai târziu în vegetație și să reziste la temperaturi scăzute, fără a-și pierde florile.