Cum păstrăm morcovii proaspeți pe durata iernii. Care sunt cele 3 condiții esențiale
Dacă aveți o produție bună de morcovi în grădină și analizați variantele pentru a-i păstra pe durata sezonului rece, vă oferim câteva soluții, pe care trebuie să le adaptați în funcție de condițile de depozitare de care dispuneți.
Atunci când pregătiți morcovii pentru depozitare nu îi spălați și puneți doar legumele sănătoase.
Oricare dintre metode o veți alege, e bine să știți că pe durata iernii morcovii au nevoie trei condiții esențiale pentru a se păstra:
- un loc cu umiditate ridicată;
- temperatură de maxim 5-6 grade Celsius;
- locul de păstrare să fie bine aerisit.
Metodă inedită de creștere a morcovilor gigant în tuburi de PVC. Cum se păstrează peste iarnă
Păstrarea morcovilor în nisip
Cea mai populară metodă de păstrare a morcovilor, testată în timp, este de păstrare peste iarnă în nisip.
Folosiți un recipient (de preferat nu din metal, întrucât acesta va genera diferențe de temperatură și va menține umiditatea), pe fundul căruia puneți un strat de nisip, de aproximativ 1-2 cm.
Plasați recipientul într-un loc răcoros.
Așezați cu grijă un strat de morcovi, care să nu se atingă, pe cât posibil, unul de celalalt.
Turnați nisip până cand acoperiți morcovii și apoi continuați până umpleți vasul.
Deasupra, vasul trebuie să fie acoperit cu nisip.
Pe măsură ce folosiți din morcovi reașezați nisipul.
Metoda este valabilă și pentru alte rădăcinoase, precum patrunjel, hrean, etc.
Morcovii negri aduc o notă excentrică în farfurie și beneficii pentru sănătate
Conservare în saci de plastic
O metodă simplă este de a alege morcovii sănătoși, care se lasă în forma în care au fost scoși din pământ și se introduc în saci de plastic, care se depozitează în beci.
Metoda morcovi în borcan de sticlă
Într-un borcan de sticlă mai mare se pun morcovii uscați, sănătoși și deasupra acestuia se așează o strachină din lut nesmălțuită, cu apă, care se completează periodic, pentru a asigura umiditatea necesară.
Păstrarea morcovilor în hârtie de ziar
Morcovii se învelesc în hârtie de ziar și se pun în pungi de plastic care nu se leagă la gură. Stau bine în beci până în vară, ba chiar scot și frunzulițe.
De unde provin morcovii
Locul inițial în care au apărut morcovii este Asia, primele date cu privire la apariția acestor legume extrem de populare în Europa fiind din secolul XII.
În prezent, în funcție de perioada de recoltare avem la dispoziție semințe de morcovi timpurii, semitimpurii, târzii și semitârzii.
Institutele de cercetare din România au creat, de a lungul timpului mai multe varietăți de soiuri, aclimatizate pentru condițiile de sol și temperatură, cele mai populare fiind Bucovina, Ceahlău, Astral și Nabuco.