Grădină

Cum plantăm ceapa și usturoiul de toamnă

Avantajele infiintarii unei culturi de ceapa si de usturoi din toamna sunt acelea ca vom beneficia mai devreme de ceapa verde si usturoi verde si plantele vor avea un aport mai crescut de apa.

Iata lucrarile care trebuie efectuate pentru a obtine o cultura de buna calitate :

– arat la 25 cm sau sapat la cazma.

– se marunteste bine solul si se incorporeaza granule TRIKA EXPERT – impotriva viermilor sarma.

– plantarea se face in perioada 15 septembrie – 25 octombrie, astfel incat plantele sa aiba timp sa se inradacineze pana la venirea inghetului la sol.

– plantarea se face la adincimea de 3-4 cm, distanta intre randuri de 25 cm iar intre plante pe rand 7 – 12 cm, in functie de varietate.

– imediat dupa plantare sau pana face ceapa si usturoiul 2-3 frunze se aplica erbicidul PENDISOL 40 SC. Acesta este un erbicid care inhiba germinatia semintelor de buruieni din sol , are actiune de lunga durata si ne ofera o cultura curata de buruieni.

– atunci cand ceapa si usturoiul au 3-4 frunze vom aplica un tratament cu:

– insecticid BENEVIA + foliar AMINOFEED SUPER + adjuvant SOLVANT.

Prin aplicarea acestui tratament vom feri cultura de daunatori si ii vom asigura hrana necesara pentru crestere si inradacinare si ii vom spori rezistenta la temperaturile scazute de peste iarna.

In primavara vom aplica tratamente in functie de problemele care apar (boli, daunatori, hrana).

Sa aveti culturi bogate!

Inginer agronom Adriana Cornaciu

Cea mai mare ceapă din lume cântărește 8,5 kilograme

Ce semănăm toamna

La inceputul lunii septembrie, mai exact in perioada 1-10, se cultiva ceapa verde de iarna, salata care ierneaza sau macrisul. La mijlocul lunii, 10-20, se poate adauga si spanacul. Daca nu vreti sa il cultivati in acea perioada, optati pentru 20-30 septembrie. Mai puteti adauga salata de iarna sau ceapa care va rasari la primavara.

La inceputul lunii octombrie, in perioada 1-10, se poate cultiva spanac ce va iesi la primavara. De asemenea, puteti planta si usturoi pentru primavara, la fel si loboda ori ceapa. Puteti semana si conopida, sau mazare ori rubarba.

Luna noiembrie reprezinta ultima perioada in care se mai pot planta legume. In perioada 1-10 noiembrie se pot semana morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, mazare, dar se pot planta si rizomii de hrean.

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

4 comentarii la „Cum plantăm ceapa și usturoiul de toamnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *