GrădinăLegumicultură

Cum pot fi ”păcăliți” ardeii toamna, pentru a se coace mai repede

Este toamnă și în grădină aveți mulți ardei (iuți, grași ori kapia) care nu au apucat să se coacă, fiind încă verzi, iar temperaturile sunt în scădere, în special cele nocturne.

O opțiune la îndemână este să îi culegeți așa cum sunt, verzi, și să îi uscați ori conservați direct.

Totodată, puteți lua în considerare faptul că păstrarea ardeilor parțial verzi, în condiții optime de umiditate și temperatură, în casă sau magazie, mai poate contribui la adăugarea unei nuanțe de roșu.O soluție este să smulgeți planta din pământ și să o atârnați într-un loc cu o temperatură mai ridicată (magazie sau solar). Planta va mai ”funcționa” o perioadă, iar ardeii vor avea o șansă în plus să se coacă și să-și îmbunătățească gustul și iuțimea.

Care este cel mai important element în perioada de coacere a legumelor. Lipsa acestuia afectează calitatea recoltei

Motivele pentru care ardeiul nu se înroșește

Achiziția de semințe sau răsaduri de ardei ori gogoșari, care arată foarte bine în teorie, nu ia în calcul aclimatizarea acestora. Există soiuri care se dezvoltă foarte bine și rodesc o perioadă îndelungată, dar doar în zone cu climă foarte caldă și toamnă lungă.
Totodată, chiar dacă vom cultiva soiuri aclimatizate, ardeii vor continua să facă flori și să rodească toată vara și la începutul toamnei, fiind surprinși de apariția temperaturilor scăzute, care oprește coacerea și nu le permite să ajungă la maturitate.

Care este perioada optimă de recoltare la ardei și gogoșari, în funcție de maturitatea fiziologică și comercială

Cum poți accelera procesul de coacere a ardeilor

Deși este dificil să accelerați semnificativ procesul de coacere a ardeilor în grădină, în condiții de temperaturi scăzute ale aerului, puteți încerca totuși câteva metode, pentru a crește șansele ca ardeii să se coacă mai repede:

  1. Protejați plantele: Dacă temperaturile sunt în scădere și există riscul de îngheț, acoperiți ardeii cu folie de plastic sau cu pânze speciale pentru protecție împotriva frigului. Aceasta poate crea o barieră termică și poate menține puțin mai multă căldură în jurul plantelor. Ați putea lua în calcul și instalarea unor mici arcade, pe care le găsiți la magazinele de bricolaj de tip Dedeman la un preț mic (5 lei la 2 metri).
  2. Utilizați apă încălzită: Plantele pot fi ”păcălite” să accelereze coacerea prin turnarea la rădăcină de apă încălzită. Este important să nu o folosiți la o temperatură prea ridicată, pentru a nu obține efectul advers, de opărire. Apa la o temperatură de maxim 30 de grade Celsius este în regulă pentru majoritatea plantelor. Un termometru de apă simplu vă poate ajuta să verificați temperatura apei înainte de a uda plantele. Udați plantele cu regularitate, asigurându-vă că solul rămâne umed, dar nu excesiv de ud.
  3. Păstrați umiditatea: Metoda anterioară este recomandat să fie combinată cu un strat de mulci în jurul plantelor, care ajută la reținerea umidității solului și menține o temperatură constantă la baza plantei.
  4. Stimulare prin fertilizare foliară: Începând cu ultima perioadă a verii efectuați stropiri foliare cu nutrienți o dată la două săptămâni, ținând cont și de recomandările producătorului.
  5. Recoltați și defoliați ardeii: Recoltați toți ardeii care au început să aibă o tentă de roșu. Dacă aceștia sunt aduși într-un mediu mai cald în interior, ei pot să-și continue procesul de coacere.

Totodată, după recoltarea ardeilor parțial copti, puteți încuraja planta să accelereze coacerea prin îndepărtarea majorității frunzelor, care nu mai sunt de ajutor, dar consumă resurse, precum și a florilor ofilite.

Compusul care dă culoarea roșie la ardei sau tomate. Importanța și beneficiile acestui antioxidant oferit de natură

Este important să monitorizați plantele cu atenție și să ajustați metodele prezentate în funcție de condițiile specifice ale grădinii dvs.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *