Amenajari exterioareDIYGrădină

Cum poți ”bate” singur o pompă de apă în grădină cu doar 600 lei

O sursă de apă în grădină este esențială pentru a putea avea rezultate în ceea ce privește cultivarea de legume, dar și pentru irigarea pomilor fructiferi.

Dacă pânza freatică se află la o adâncime rezonabilă, cu un minim de efort puteți face aceste operațiuni în regie proprie.

Adâncimea pânzei freatice poate fi stabilită în urma unor discuții cu vecinii, care vă pot spune la câți metri au găsit apă.

Nivel de dificultate: mediu

Materiale necesare:

  • Bară zincată la 6 metri de țeavă de un țol jumătate (48.3 x 3.2 mm), cu o grosime mai mare ”în carne” (3,2 mm) – preț 209 lei la Dedeman;
  • Vârf din metal ce va fi atașat prin sudare de țeavă (poate fi găsit la târguri sau confecționat la un atelier de prelucrări mecanice) – 40 lei;
  • Burghiu pentru metal de 7 mm, cu care se vor face găuri în zona ce va fi introdusă în pământ (pe o lungime de 1 metru, din 10 în 10 cm) – 7,5 lei ;
  • Pompă manuală de apă – 331 lei;
  • Un baros cât mai greu, pe care îl puteți împrumuta de la o cunoștință sau vecin.

Operațiuni, pas cu pas:

Se sapă o groapă în pământ, cât mai adâncă (preferabil la doi metri). În zona de jos a gropii, unde veți bate țeava, mai puteți utiliza un burghiu manual sau foreză, pentru a mai câștiga în adâncime.

Ulterior, țeava se așează în locul în care va fi bătută și se utilizează două scări de tip A + o scândură mai groasă între ele, pentru a construi o platformă, de unde veți efectua operațiunea de batere a țevii cu barosul.

Alternativ, puteți împrumuta sau închiria o schelă utilizată în construcții.

 

Cum se bate țeava pentru pompa de apa

Înainte de a introduce țeava în gaura unde va fi bătută, astupați găurile pe care le-ați făcut cu margarină și umpleți țeava cu sare grunjoasă. Aceasta va ajuta ca găurile și țeava să nu se colmateze cu pământ.

Bateți țeava cu barosul până când aceasta intră în zona pânzei freatice.

Dacă apa se află la o adâncime mai mică de 6 metri vă este suficientă această țeavă și puteți trece la montarea pompei.

În caz contrar, sudați o altă țeavă și continuați să o bateți în pământ.

Cum verificăm când am ajuns la apă

Pentru a verifica dacă ați ajuns la apă, introduceți în țeavă o sfoară la care atașați câteva piulițe mai grele. Veți observa când ața se udă, ceea ce înseamnă că ați dat de apă.

Dacă sfoara se udă pe o lungime de minim 0,8 metri, înseamnă că ați finalizat baterea țevii și veți trece la următoarea etapă.

Astfel, pe țeavă se sudează o flanșă, de care se atașează pompa manuală.

Cum se formează căminul de apă

În perioada următoare este necesar să scoateți cât mai multă apă, de preferință zilnic, pentru a extrage  nisipul și a se forma căminul din care pompa va trage apa la suprafață.

După ce veți observa că nisipul scos de pompa manuală este din ce în ce mai puțin puteți monta o pompa electrică de suprafață, pe care o puteți utiliza pentru udarea grădinii prin tuburi de picurare sau stropire directă.

Vezi aici cum se montează un sistem de irigare prin picurare, pas cu pas.

SIMPLU și INGENIOS. Cum poți face un sistem de irigare prin picurare, fără pompă de apă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *