FloriGrădină

Cum poți face să înflorească cactusul de Crăciun de două ori pe an

În mod obișnuit, cactusul de Crăciun (Schlumbergera), cunoscut și sub numele de cactus de Sărbători, înflorește din noiembrie până în ianuarie, dar dacă știi anumite trucuri îl vei putea să facă să înflorească din nou și în alte perioade.

Este nevoie de șase până la opt săptămâni pentru ca mugurii să apară și încă opt până la 12 săptămâni pentru ca florile să înflorească.

Fiecare înflorire ar trebui să dureze cinci până la șapte zile.

Pentru a face ca cactusul de Crăciun să înflorească, este necesar să urmezi câțiva pași specifici.

Iată ce trebuie să faci să ai un cactus înflorit de Crăciun

 1. Condiții de iluminare adecvate

Plasează cactusul într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.

Într-o iarnă tipică, există aproximativ 8 ore de lumină și 16 ore de întuneric.

Pune-l pe pervazul unei ferestre dintr-o cameră care este mai rar folosită, pentru că și lumina artificială poate perturba procesul de înflorire.

Aceasta deoarece cactusul de Crăciun preferă lumina filtrată sau indirectă.

Pe scurt, asigură-te că planta primește mai puțină lumină în următoarea perioadă și menține cactusul într-o zonă în care nu primește lumină artificială sau de la lămpile stradale seara.

În timpul verii, poți să-l plasezi afară într-un loc umbrit.

 1. Temperatura corespunzătoare

În perioada în care începi să îl faci să înflorească, asigură-te că planta are parte de o variație de temperaturi.

În general, poți să-l ții în interior, la o temperatură de aproximativ 15-20°C ziua și 10-15°C noaptea.

Această schimbare ușoară de temperatură poate stimula înflorirea.

 1. Perioada de odihnă

Pentru a înflori, cactusul de Crăciun are nevoie de o perioadă de odihnă.

În jurul lunii octombrie, începe să-l reduci treptat udarea și încetează să-i mai administrezi îngrășăminte. Acest lucru îl va pregăti pentru înflorirea de iarnă.

 1. Udare moderată

În perioada de odihnă, udă cactusul doar atunci când pământul din ghiveci este complet uscat la atingere. Evită udarea excesivă, deoarece excesul de umiditate poate duce la putrezirea rădăcinilor.

 1. Îngrășăminte

După ce cactusul începe să arate semne de formare a mugurilor de flori, poți începe să-i administrezi îngrășăminte cu conținut redus de azot, special pentru plante suculente sau cactuși. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru dozaj.

 1. Îngrijirea corespunzătoare

Continuă să-i oferi lumină și temperaturi adecvate pe parcursul sezonului de înflorire. Evită schimbările bruște de temperatură și curentul de aer rece.

Dacă vei urma acești pași și îi vei oferi cactusului de Crăciun condițiile potrivite, ar trebui să te bucuri de flori frumoase în timpul sărbătorilor de iarnă.

Cum să faci un cactus de Crăciun să înflorească de două ori pe an

Specialiștii vă sfătuiesc să țineți cont de următoarele:

 • Temperatura adecvată a camerei – țineți permanent cactusul de Crăciun în zone răcoroase, cu temperaturi nu mai mari de 18°C.
 • Când îl pregătiți pentru a doua înflorire, trebuie să reduceți cantitatea de lumină pe care o primește în fiecare zi și să vă asigurați că este ținut în întuneric timp de 12-14 ore, într-o cameră răcoroasă (temperatura ideală 12 °C).
 • Ține-l departe de calorifere.
 • Rate corecte de udare – trebuie să udați puțin (să se umezească doar câțiva centimetri pământul) și să repetați acest proces doar când se simte uscat la atingere. Această schimbare a condițiilor forțează plantele într-o perioadă de repaus.
 • Modul corect de fertilizare – Este important să știți când să vă fertilizați cactusul de Crăciun: în timpul sezonului de vegetație de primăvară până în toamnă.
 • Dacă planta este prea bogată, luați în considerare îndepărtarea tulpinilor mai vechi de la bază. Puteți înmulți astfel cactușii de Crăciun.

Dacă ai făcut toate acestea, cactusul tău de Crăciun ar trebui să înflorească din nou.

Alte sfaturi utile

Vremea este prea caldă

Cactușii de Crăciun trebuie să experimenteze o scădere a temperaturii pentru a-i anunța plantei că este timpul să înflorească. Dacă planta se află în partea cea mai caldă a casei, lângă o fereastră orientată spre sud, încercați să o plasați lângă o fereastră orientată spre nord sau lângă o ușă. Aerul rece care vine de la o ușă deschisă și închisă ar trebui să fie un semn că vine iarna.

Când și cum se face replantarea în ghivece

Așteptați până când planta împlinește 3-4 ani sau rădăcinile încep să crească prin orificiile de drenaj înainte de replantare și alegeți un ghiveci care este doar puțin mai mare decât ghiveciul actual.

În cele din urmă, asigurați-vă că utilizați un pământ de calitate, creat special pentru plante suculente.

Top 10 flori care înfloresc toamna, până la primele înghețuri

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Cum poți face să înflorească cactusul de Crăciun de două ori pe an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *