FloriGrădină

Cum poți face singur un ghiveci imens cu petunii curgătoare, care se mențin înflorite până toamna târziu

Originare din regiunea tropicală a Braziliei, petuniile au ajuns în Europa în secolul al XVIII-lea și au devenit rapid populare datorită frumuseții lor și a capacitatii de a se adapta la diferite condiții de creștere.

Ulterior, petuniile s-au răspândit în întreaga lume și sunt cultivate cu succes în diverse regiuni, atât în climat temperat, cât și în zonele tropicale și subtropicale.

Ele sunt apreciate pentru aspectul lor decorativ și pentru capacitatea de a înflori abundent pe o perioadă îndelungată.

Pentru a crea un ghiveci imens cu petunii curgătoare și a le menține înflorite până toamna târziu, iată câțiva pași și sfaturi importante:

Pasul 1: Alegerea ghiveciului și a solului

 1. Ghiveciul: Optează pentru un ghiveci spațios, cu o adâncime suficientă pentru rădăcinile petuniilor. Asigură-te că are orificii de drenaj pentru a preveni acumularea excesivă de apă.
 2. Solul: Folosește un amestec de sol bogat în substanțe nutritive, bine drenat și aerat. Poți combina pământ de grădină cu compost sau un amestec special pentru flori.

Pasul 2: Plantarea petuniilor

 1. Alegerea petuniilor: Există diverse varietăți de petunii curgătoare, în diferite culori și dimensiuni.

Unul dintre soiurile de petunii curgătoare cunoscute pentru producerea de tije lungi cu flori abundente este Petunia „Wave”.

Aceasta este o familie de soiuri dezvoltate special pentru a avea creșteri extinse în cascadă. Soiurile „Wave” pot ajunge să aibă tije de până la 60-90 cm lungime sau chiar mai mult și produc o mulțime de flori pe aceste tije lungi.

În cadrul acestei game, sunt două variante principale:

 • Petunia Wave Spreading: Această variantă are tije lungi care se extind pe lateral, creând o „cascadă” de flori. Este ideală pentru ghivece suspendate sau pentru a acoperi spații mari în grădină.
 • Petunia Wave Trailing: Aceasta are tije mai lungi care pot cădea în mod natural de-a lungul pereților ghivecelor sau pe sol, formând un covor colorat și bogat de flori.

Ambele tipuri de petunii „Wave” sunt recunoscute pentru rezistența lor la intemperii și pentru înflorirea abundentă pe toată durata sezonului. Aceste soiuri sunt adesea folosite în amenajarea spațiilor mari și în proiectele de grădinărit în care se dorește un efect spectaculos cu flori lungi și colorate.

 1. Plantarea: Plantează petuniile în ghiveci, lăsând suficient spațiu între ele pentru a se dezvolta. Asigură-te că nivelul solului din ghiveci este la același nivel cu nivelul de plantare al petuniilor.
 2. Udarea inițială: După plantare, udă bine ghiveciul pentru a ajuta rădăcinile să se așeze și să se conecteze cu solul.

Pasul 3: Îngrijirea petuniilor

 1. Udarea: Este important să udați plantele regulat, dar fără a le supraîncărca cu apă. Petuniile curgătoare au nevoie de udare atunci când solul este uscat la atingere.
 2. Fertilizarea: Aplică un îngrășământ lichid pentru flori cu o frecvență de aproximativ o dată pe lună sau conform indicațiilor de pe ambalaj. Aceasta va asigura aportul adecvat de nutrienți pentru o înflorire abundentă.
 3. Îndepărtarea florilor ofilite: Îndepărtează regulat florile ofilite pentru a încuraja planta să producă mai multe flori noi în loc să încerce să dezvolte semințe.
 4. Expunerea la soare: Petuniile curgătoare iubesc lumina solară directă, așa că asigură-le un loc luminos și însorit. Totuși, în zone cu temperaturi foarte ridicate, ar putea beneficia de puțină umbră parțială în timpul orelor de vârf ale zilei.

Pasul 4: Protejarea împotriva dăunătorilor și a bolilor

 1. Dăunători: Verifică regulat petuniile pentru semne de dăunători, cum ar fi afide sau păianjeni roșii. În cazul infestării, utilizează insecticide sau soluții naturale pentru combaterea acestora.
 2. Boli: Petuniile pot fi sensibile la boli precum mucegaiul sau putregaiul rădăcinilor. Asigură-te că solul este bine drenat și că planta beneficiază de o bună circulație a aerului.

Povestea „Pălăriei Mexicane”, floarea cu aromă de prerie din grădină

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *