GrădinăLegumiculturăUtil

Cum poți păstra roșiile proaspete două săptămâni după recoltare. Care este condiția principală și temperatura optimă

Micii grădinari, care produc roșii pentru folosința proprie și nu pentru comercializare, recoltează pe durata verii cu o cantitate mare de roșii, care trebuie păstrată în stare proaspătă cât mai mult timp, pentru a vă bucura de savoarea acestora.

Pentru a păstra roșiile în stare proaspătă până la două săptămâni, țineți cont de următoarele sfaturi:


  1. Încercați să culegeți roșiile atunci când sunt în prima parte a intervalului perioadei de coacere, fără a se înmuia însă pe plantă. Treceți la recoltare după ce observați că acestea au o culoare uniformă. Roșiile care sunt prea coapte se vor deteriora mai repede.
  2. Manipulare atentă: În timpul recoltării și a manipulării roșiilor, fiți atenți să le tratați cu grijă pentru a evita lovirea sau zgârierea lor. Partea lovită va începe să se strice în câteva ore și se va extinde cu repeziciune în întregul fruct.
  3. Nu spălați roșiile după recoltare și nu le culegeți imediat după ploaie, ci lăsați-le să se usuce înainte de a le lua din solar sau grădină. Acest lucru va prelungi durata în care pot fi consumate în stare proaspătă.
  4. Condiția principală de păstrare trebuie să includă un loc răcoros și întunecat. Temperatura ideală de păstrare a roșiilor este între 10 și 15 grade Celsius. Totodată, protejați roșiile de expunerea directă la soare după recoltare. Păstrați-le într-un loc umbrit sau le puteți acoperi cu un prosop sau hârtie de ziar.
  5. Separarea roșiilor stricate: Verificați periodic roșiile și îndepărtați imediat pe cele care prezintă pete, lovituri sau semne de deteriorare. Acestea pot afecta și celelalte roșii.
  6. Nu păstrați roșiile în frigider. Frigiderul va încetini procesul de coacere, dar va face ca roșiile să-și piardă gustul și aroma.
  7. Nu păstrați roșiile lângă alte fructe și legume care eliberează etilenă. Etilena este un gaz care accelerează procesul de coacere, ceea ce poate face ca roșiile să se deterioreze mai repede.
  8. Nu păstrați roșiile în pungi sau sacoșe ori recipiente ermetice sau parțial deschise, deoarece umiditatea acumulată poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.
Urmând aceste sfaturi, veți putea păstra roșiile proaspete și gustoase pentru o perioadă mai lungă de timp după recoltare.

Câteva sfaturi suplimentare:

Dacă aveți prea multe roșii, puteți să le congelați. Roșiile congelate pot fi folosite în diverse feluri de mâncare, cum ar fi supe, tocănițe și sosuri.

Dacă aveți roșii care nu sunt încă coapte, le puteți lăsa să se coacă la temperatura camerei. Roșiile vor continua să se coacă în timp.

Diferența dintre cele mai comune 3 probleme la roșii: arsura solară, catfacing și carența de calciu

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum poți păstra roșiile proaspete două săptămâni după recoltare. Care este condiția principală și temperatura optimă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *