Cum pregătim în 6 pași obligatorii ceapa și usturoiul pentru iarnă
Pregătirea pentru ”iernare” a cepei și usturoiului după recoltare este este un pas absolut necesar pentru a vă asigura că vă puteți bucura de aceastea pentru lunile următoare.
1. Uscarea, primul pas
După ce recoltați ceapa și usturoiul, lăsați-le să se usuce în aer liber timp de aproximativ o săptămână.
Alegeți un loc cu o bună ventilare, ferit de umiditate și soare direct.
Puteți confecționa și folosi pentru acest proces rafturi, precum cele din fotografie. Acestea au avantajul că asigură o bună circulație a aerului printre bulbi.
Întoarceți ceapa și usturoiul în timpul procesului, dacă este posibil, o dată sau de două ori, fără să le loviți.
Unii grădinari le lasă direct pe strat, dacă nu se anunță perioade cu ploi.
Lăsați rădăcinile mici din partea de jos a intacte.
Nu le tăiați în această etapă, deoarece acest lucru ar putea favoriza putregaiul.
2. Curățarea de pământ
După ce ceapa sau usturoiul s-au uscat, îndepărtați pământul sau murdăria de pe bulbi. Puteți face acest lucru prin eliminarea ușoară a stratului exterior cu mâinile sau cu o perie moale.
Nu îndepărtați sau tăiați frunzele superioare, deoarece acestea ajută la menținerea prospețimii.
3. Sortați și alegeți doar ceapa și usturoiul sănătoase
După curățare, puteți sorta în funcție de mărime și stare. Alegeți bulbii sănătoși, fără lovituri sau semne de putrezire. Eliminați orice bulbi deteriorați sau stricați.
4. Etapa de maturare
După sortare, puneți ceapa și usturoiul într-un loc răcoros și întunecat pentru a se matura în continuare. Un subsol sau o pivniță bine ventilată ar fi locații ideale.
Asigurați-vă că nu există umiditate ridicată sau fluctuații de temperatură semnificative.
5. Depozitare
Temperatura ideală pentru depozitare este între 8 și 12°C. Dacă bulbii sunt expuși la lumină pentru o perioadă lungă de timp, ar putea genera frunze verzi noi.
Cel mai bine este să alegeți o locație întunecată, uscată și bine ventilată. Păstrați-o departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură.
După ce ceapa și usturoiul s-au maturat, puteți depozita bulbii în saci sau lăzi de plastic perforate, pentru a permite circulația aerului.
Totodată, puteți folosi o cutie de carton cu găuri în lateral sau împletită în cununi. Evitați ambalarea unei cantități mari sau etanșă, deoarece acest lucru poate promova umiditatea și putrezirea.
6. Verificare periodică
Periodic, verificați ceapa depozitată pentru a identifica bulbii stricați sau care încep să se strice. Eliminați imediat bulbii afectați, pentru a preveni răspândirea.
Totul despre hașmă, ceapa franțuzească cu gust de usturoi. Cum o poți cultiva în grădina ta
Alte sfaturi de pregătire a cepei pentru depozitare pe termen lung
Nu depozitați ceapa lângă cartofi. Aceștia eliberează umiditate pe măsură ce trece timpul, ceea ce poate genera puncte moi la ceapă.
Dacă observați un miros neplăcut provenind de la ceapa depozitată, căutați în ladă pentru a o găsi cea moale și îndepărtați-o. Ea va afecta orice altă ceapă pe care o atinge.
Pentru o depozitare optimă pentru iarnă, încercați să selectați și să creșteți un soi care este recomandat pentru o capacitate bună de depozitare.
Straturile exterioare ale cepei uscate corespunzător vor fi groase, fără umiditate, cu foi casante. Dacă nu sunt, consumați-o în 30 de zile.
Ceapa pregătită corespunzător are rădăcinile, coaja și foile exterioare uscate, iar în interior este suculentă și tare.
Pingback: Calendarul de toamnă al grădinarului. Ce lucrări se fac în grădină și livadă în luna septembrie – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce seacă și se îngălbenește usturoiul. Cum putem folosi inteligent usturoiul uscat – Atlas pentru casă și grădină