Cum prevenim și combatem mana legumelor, boala care face ravagii în culturi

Dragi legumicultori, o boală foarte periculoasă în culturi este mana legumelor.

Este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale legumelor, fiind prezentă în toate tipurile de cultură din sere, solarii, grădină și câmp.

Condițiile care favorizează apariția bolii sunt temperaturile  intre 15-18 grade și umiditatea ridicată a aerului peste 80%.

Simptomele manei sunt :

pe frunze apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde-gălbuie, cu aspect umed. Ulterior devin cenușii brune iar pe partea inferioară apare un puf fin și albicios. În câteva zile țesutul din zona petelor se necrozează, frunzele se usucă.

pe tulpină apar pete mici cu formă ovală și culoare cenușiu – brună, se extind treptat, înconjoară tulpina care se frânge și putrezește.

pe fructe, în toate stadiile de dezvoltare, la codiță apar pete neregulate, ușor adâncite de culoare verde-măslinie. Apoi capătă o culoare brună și se extind pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare și puf fin albicios iar fructele afectate se desprind ușor și cad prematur din cauza putrezirii codiței.

Când, cum și cât trebuie să uzi și să fertilizezi plantele tinere de roșii, după plantare. Detaliile care fac diferența pentru o cultură bogată

Pentru prevenirea și combaterea manei recomandăm tratamente cu următoarele fungicide:

– Armetil Cobre– 2,5 kg/ha(25g/10l apa).

– Captadin 80 WDG – 0,15% ( 15g/10l apa).

– Cupridin 50 WP – 1,5 kg/ha ( 20g/10l apa).

– Combi Duo Forte – 2,5 l/ha( 20ml/10l apa).

– Combi Duo Cobre – 3,5 kg/ha( 35g/10l apa).

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu :

– Pachet Evalia Legume – conține două fungicide și un îngrășământ foliar (pentru 10, 50 sau 100 litri de apă).

Tratamentele se efectuează utilizând alternativ fungicidele, la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de apariția și intensitatea atacului bolii. Pentru o eficiență mai mare a tratamentului la fiecare soluție preparată adăugați adjuvantul Solvant – 0,05% ( 3ml/10l apă).

Schemă de tratamente la cultura de roșii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor

Aveți grijă de culturile dumneavoastră!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

View Comments

Recent Posts

Căderea florilor și avortarea fructelor la roșii. 9 metode pentru a evita aceste efecte la tomate

Principalii factori care duc la căderea florilor sau la avortarea fructelor la culturile de tomate…

22 de ore ago

De ce se răsucesc sau încrețesc frunzele la legume. Cum stabilim cauzele, modalități de rezolvare

Fenomenul de răsucire a frunzelor, în special la roșii, apare pe durata verii, fiind determinat…

22 de ore ago

Fertilizarea foliară, secretul unei recolte bogate de fructe și legume

Atunci când alegem un îngrășământ foliar trebuie să ținem cont de compoziția, eficiența lui și…

22 de ore ago

De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției

Borul este elementul care influenteaza pozitiv formarea organelor de reproducere, înflorirea și fructificarea.

22 de ore ago

Cum protejăm speciile de măr și păr în această perioadă. Tratamente eficiente recomandate

Tratamentele din această perioadă protejează în continuare pomii fructiferi, dar mai ales fructele, împotriva bolilor…

4 zile ago

ATENȚIONARE! Risc de ”Black Point” în culturile de grâu din Vestul României

Boala numită ”BLACK POINT” se instalează în culturile de grâu către sfârșitul perioadei de vegetație,…

7 zile ago