Cum previne mălaiului bolile fungice în cultura de roșii. De ce se presară în jurul plantelor
Există mai multe tipuri de fungi care iernează în sol și pot ataca plantele de roșii în momentul în care acestea încep să se dezvolte.
Fungii pot supraviețui în sol până la doi ani și infectează plantele de roșii prin intermediul apei și a solului contaminat. De asemenea, infecțiile fungice pot fi transmise prin intermediul semințelor sau prin contactul direct cu plantele infectate
Exemple de fungi care atacă tomatele și bolile/efectele care le produc
Una dintre cele mai comune este Phytophthora infestans, ciuperca responsabilă de apariția manei tomatelor, a putregaiului tulpinilor și frunzelor la plantele de roșii.
Alternaria solani, o ciupercă care poate supraviețui în sol, atacă plantele de roșii în timpul ciclului de producție și provoacă Alternarioza, o boală fungică se caracterizează prin pete maronii pe frunzele plantei de tomate, care pot să se extindă la tulpină și fructe. Această ciupercă se manifestă prin îngălbenirea frunzelor de jos, urmată de progresul bolii spre vârful plantei pe parcursul sezonului, afectând astfel calitatea și cantitatea recoltei.
Un alt exemplu este Rhizoctonia solani, o ciupercă care poate cauza putrezirea rădăcinilor și a tulpinilor la plantele de roșii.
Măsuri preventive referitoare la bolile fungice
Pentru a preveni bolile fungice la tomate, este important în principal să:
- aplicăm tratamente preventive înainte de plantarea roșiilor;
- se asigure o bună circulație a aerului în jurul plantelor, prin menținerea unei distanțe suficiente între plante, pentru a preveni răspândirea bolilor;
- folosim semințe sănătoase/alege soiuri de roșii rezistente pentru a reduce riscul de infectare;
- evităm supraîncărcarea solului și să menținem un nivel adecvat de umiditate;
- reducem riscul de infectare prin evitarea udării frunzelor;
- evităm, pe cât posibil, să plantăm roșii în zone în care s-a mai cultivat aceeași cultură în anii precedenți.
Totodată, este important să menținem solul bine drenat și bogat în substanțe nutritive, care să permită o dezvoltare sănătoasă a plantelor.
O altă măsură importantă pentru prevenire este eliminarea regulată a frunzelor și a resturilor vegetale de la baza plantei, pentru a reduce riscul de contaminare.
Începe plantarea răsadurilor de roșii. Care este distanța optimă dintre plante
PONT Metode de reducere a riscurilor infecțiilor fungice
Făina de porumb, barieră în calea fungilor și dăunătorilor
Grădinarii cu experiență recomandă ca de jur-împrejurul plantelor de roșii și presărăm, încă de la plantare, ”o mână” de mălai integral.
Presarea făinii de porumb în jurul fiecărei plante de roșii poate avea mai multe beneficii.
În primul rând, aceasta poate ajuta atât la prevenirea bolilor fungice cât și la protejarea plantelor împotriva insectelor dăunătoare.
Mălaiul conține acid fumaric, care poate ajuta la reducerea pH-ului solului și poate crea un mediu mai puțin favorabil dezvoltării fungilor.
De asemenea, făina de porumb poate ajuta la menținerea solului uscat, îmbunătățește calitatea acestuia și îndepărtează excesul de umiditate.
Mălaiul poate combate germinarea sporilor și, totodată va acționa ca un strat de mulci în jurul plantelor tale, încetinind evaporarea apei din sol și menținând umiditatea necesară pentru dezvoltarea plantelor, ceea ce poate reduce riscul de infecții fungice.
Totodată, poate acționa ca un agent de control al buruienilor, împiedicând dezvoltarea acestora în jurul plantelor tale.
Nu în ultimul rând, presarea făinii de porumb integral în jurul plantelor de roșii poate fi o modalitate eficientă și ecologică de a proteja culturile tale și de a îmbunătăți sănătatea solului.
Cu toate acestea, trebuie menționat că această metodă nu este garantată să prevină sau să combată toate infecțiile fungice.
Este important să se combine această metodă cu alte măsuri de prevenire și combatere a infecțiilor fungice, cum ar fi utilizarea unor produse fungicide sau curățarea regulată a solului.
Eliminarea frunzelor aflate aproape de sol
Totodată, în timpul sezonului, se recomandă tăierea regulată a frunzelor care se ating de sol precum și a celor situate în partea de jos a plantei (aproximativ 15-20 cm de la sol) pentru a preveni contactul cu solul infectat.
Mulcire tomate
Mulcirea zonei din jurul tomatelor cu iarbă uscată, frunze, paie sau chiar bucăți de hârtie va preveni stropirea roșiilor cu pământ, acesta fiind un factor important care provoacă infecțiile fungice. Totodată, metoda va crea o barieră în calea ciupercilor dăunătoare.
Dacă observați semne ale infecțiilor fungice în cultură:
- eliminați frunzele afectate;
- aplicați fungicide pentru a controla răspândirea bolii.
Este important să se consulte un specialist înainte de aplicarea acestor tratamente, pentru a asigura utilizarea corectă a produselor și pentru a evita eventualele efecte adverse asupra plantelor sau a mediului înconjurător.
Pingback: 5 reguli obligatorii la defolierea roșiilor, pentru a obține o recoltă bogată – Atlas pentru casă și grădină