Cum procedăm dacă a venit vremea rece și încă avem legume necoapte în grădină
Toamna și temperaturile reci au venit pe neașteptate, iar grădina dumneavostră e plină încă de legume care nu au ajuns încă la maturitate.
Ce putem face?
Dacă aveți roșii în solar închideți-l, pentru a mări temperatura din interiorul acestuia.
Nu uitați însă să îl aerisiți la orele prânzului, întrucât diferențele de temperatură vor face ca în interior să se acumuleze vapori de apă, care vor înmuia legumele.
Dacă legumele sunt în aer liber, o idee ar fi să improvizați un tunel învelit cât mai bine cu folie.
Arcadele tunelului le puteți face din lemn sau fier beton roluit și le veți putea folosi și la primăvară, în același scop.
Totodată, micșorați plantele în lungime, tăind partea de sus și defoliați (eliminați mare parte din frunze). Astfel, plantele vor directa seva doar în fruct.
Trebuie să știți însă că aceste soluții nu vor avea decât un efect parțial asupra legumelor, în condiții de temperatură scăzută, context în care luați în considerare să le conservați în forma lor verde (ca murături).
În paralel puteți trece la operațiunile de curățare a locului în care au fost plantate legumele ce au rodit, prin extragerea tulpinilor și săpare, ce vor asigura oxigenarea solului și dezinfecția acestuia în sezonul rece, în timpul perioadelor de îngheț.
Tot perioada de toamnă târzie este ideală în ceea ce privește plantarea pomilor, aceștia având timp până în primăvară să se prindă, prin dezvoltarea sistemului radicular.
Plantările de toamnă au loc în perioada de repaus vegetativ. Perioada optimă este 20 octombrie – 25 noiembrie și se poate prelungi pâna la survenirea înghețului la sol.
Vezi aici un ghid cu privire la plantarea de toamnă a copacilor.
Legume ce pot fi semănate toamna, până în luna noiembrie: ceapă și salată verde de iarnă, morcov, măcriș, spanac, usturoi pentru primavara, lobodă, conopidă, mazăre, rubarba , patrunjel, hrean.