GrădinăPomicultură

Cum procedăm dacă plouă după ce stropim pomii fructiferi

Este important să știi că toate produsele ce asigură protecția pomilor fructiferi împotriva fungilor și insectelor dăunătoare trebuie să se usuce pe crengi, frunze și fructe înainte de a fi spălate de ploaie, altfel efectul lor va fi diminuat, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de intensitatea ploii.

La fel de importantă este și o perioadă, de măcar câteva ore, în care substanța va deveni activă.

De aceea, este recomandat ca înainte de a trece la stropirea pomilor să consulți întâi prognoza meteo, în ceea ce privește probabilitatea apariției precipitațiilor și a vitezei vântului și să citești cu atenție eticheta și instrucțiunile referitoare la produs.

Dacă plouă imediat după ce ai stropit pomii fructiferi, picăturile de apă vor spăla produsul aplicat și îi vor  reduce eficacitatea. Acest lucru va duce la pierderea banilor și a timpului tău, fiind un efort nejustificat.

Fungicidele și insecticidele utilizate pentru protecția pomilor fructiferi împotriva bolilor și dăunătorilor au o perioadă de protecție variabilă în funcție de produsul utilizat și de condițiile meteorologice.

În general, aceste produse oferă o protecție timp de 2-4 săptămâni, dar poate fi necesară reaplicarea mai devreme în cazul unui atac puternic sau în condiții meteorologice nefavorabile.

Vezi aici și aici scheme de tratamente anuale pentru pomii fructiferi (actualizate 2023), avizate de inginerii agronomi, de tip universal și separat pentru speciile de semințoase și sâmburoase.

Graficul de lucrări în livadă și grădină pentru luna aprilie, raportat la prognoza meteo

Condiții de reaplicare a produselor de stropire a pomilor fructiferi

În situația în care o ploaie neprevăzută își face apariția imediat după ce ai stropit pomii, există câteva măsuri pe care le poți lua:

Verifică eticheta produsului și instrucțiunile

Înainte de a aplica orice produs de protecție împotriva bolilor sau dăunătorilor, este important să citești cu atenție eticheta și instrucțiunile. Pe etichetă, vei găsi informații despre durata de uscare a produsului și timpul recomandat între aplicarea produsului și ploaie. Dacă se anunță ploaie în următoarele ore, ar fi mai bine să amâni stropirea până când vremea devine favorabilă.

Aplică produsul într-o zi uscată și fără vânt

Pentru a evita diminuarea efectelor produsului, este recomandat să stropești pomii fructiferi într-o zi uscată și fără vânt. În acest fel, produsul va avea timp suficient să se usuce pe crengi, frunze și fructe și să devină activ, înainte de a fi spălat de ploaie.

Reaplică produsul după ploaie

Dacă ploaia apare imediat după ce ai stropit pomii fructiferi și produsul aplicat se spală, va trebui să-l aplici din nou. În funcție de instrucțiunile de pe etichetă, vei ști cât timp trebuie să aștepți înainte de a aplica produsul din nou.

Amână stropirea în cazul unei ploi puternice

Dacă ploaia este prea puternică și se anunță că va spăla imediat produsul aplicat, ar fi mai bine să amâni stropirea până când vremea se îmbunătățește. Este important să ții cont de faptul că produsele de protecție împotriva bolilor sau dăunătorilor trebuie să aibă timp să acționeze și să nu fie spălate imediat de ploaie.

Respectă doza și frecvența recomandate

Pentru a te asigura că produsul va fi eficient, este important să respecți doza și frecvența recomandate de producător. Supradozarea sau subdozarea poate fi la fel de dăunătoare ca și lipsa tratamentului.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *