Cum procedăm după scăderea temperaturilor, cu fructele și legumele care nu mai au timp să se matureze
În aceasta perioadă, când temperaturile de zi și mai ales de noapte au scăzut, mulți legumicultori se confruntă cu o problemă și anume: la culturile de ardei gogoșar, ardei gras, ardei iute, vinete, roșii, varză, conopidă fructele nu mai cresc și nu se maturează.
Un rol important pentru a rezolva această problema îl joacă administrarea corectă a îngrășămintelor ce are efecte semnificative atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ.
Creșterea și coacerea legumelor de toamnă
Cele două elemente nutritive indispensabile în aceasta perioadă sunt :
POTASIUL – aplicarea lui duce la :
– mărirea dimensiunii fructelor.
– îmbunătățirea coacerii, deoarece crește conținutul de zaharuri și substanță uscată din fructe.
– creșterea calității producției, deoarece stimulează sinteza compușilor aromatici, polifenolici , antioxidanți precum și a altor compuși organici ce au rol important din punct de vedere organoleptic.
– creșterea rezistenței la transport și depozitare.
CALCIUL – aplicarea lui duce la:
– mărirea rezistenței mecanice a țesuturilor.
– este implicat în producerea pigmenților pentru fructe intens colorate.
– prevenirea deformării fructelor.
– creșterea cantitativă și calitativă a producției.
Schema de tratamente de toamnă pentru dăunătorii ce iernează în scoarța pomilor fructiferi
Recomandări pentru coacere
Pentru o dezvoltare și coacere bună a legumelor vă recomandăm fertilizarea cu următoarele produse bogate în potasiu și calciu:
– fertilizare foliară – SOLFERT 10-5-40+ME – 50g/10l apă.
– AGRIPHITE 600 – 50ml/10l apă.
– SOLAR CALCIU – 50ml/10l apă.
– fertilizare radiculară – SOLFERT 10-5-40+ME – 100g/10l apă.
– GELIASOL 17-10-56+ME –2g/l apă.
– GELIASOL CALCIU –2g/l apă.
Aplicarea se face în perioada de pârgă, până la maturare.
Aveți grijă de culturile dumneavoastră!