GrădinăLegumicultură

Cum protejăm răsadurile după plantarea în sere și solarii. Tratamente obligatorii pentru dăunători

Dragi legumicultori, după plantarea răsadurilor avem grijă să nu fie compromise de dăunători.

Tratamente eficiente

În aceasta perioadă legumele sunt plantate, cresc și se dezvoltă în spații protejate – sere și solarii.

Pentru răsaduri și recolte sănătoase și bogate este necesară protejarea legumelor de dăunători.

Mediul cald din spațiile protejate favorizează apariția dăunătorilor care atacă plantele, sunt principalii vectori de transmitere a bolilor și în final pot duce la distrugerea întregii culturi.

Vă prezentăm primii dăunători ce apar în spațiile protejate și măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea lor.

Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

Acarienii – sunt păianjenii minusculi, care de cele mai multe ori nu se văd cu ochiul liber. Atacul se vede prin apariția unor pânze foarte fine, apariția decolorării punctiforme pe frunze, plantele atacate încep să se usuce, bobocii florali se inegresc și cad, se ajunge la uscarea plantei.

Afidele – numeroase specii de păduchi cu forme aripate și nearipate în diverse culori (verde, negru, cenușiu , alb etc.) Colonizează pe partea inferioară a frunzelor, florilor, inflorescențelor, lăstarilor tineri și prin înțepare se hrănesc cu seva plantei, ducând la stagnarea creșterii, gofrarea și uscarea frunzelor și chiar la distrugerea totală.

Musculiță albă de seră – formează colonii pe spatele frunzei, larvele și adulții se hrănesc prin înțepare cu sucul celular. Frunzele atacate se gofrează, îngălbenesc, se usucă și apoi cad, plantele nu mai cresc,  rămân debile și treptat pot muri.

Pentru combaterea lor recomandăm utilizarea produsului:

ZINCANO – 33ml/10l apa sau fiola de 6,6ml/2l apă.

Se utilizează pe toată perioada de vegetație – stropire prin îmbăierea plantelor.

Alimentează plantele cu microelemente, zinc și molibden, esențiale în dezvoltarea lor.

Prin modul de formulare contribuie la activarea sistemului de autoapărare al plantei, astfel, în mod indirect aceasta lupta mai ușor cu insecte precum purici, afide, viermișori, cicade, păienjeni, musculiță alba de sera.

Aveți grijă de plantele dumneavoastră!

Omida fructelor și legumelor. Tratamente și recomandări

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *