Cum protejăm vița de vie împotrivă manei, boala care duce la pierderi de recoltă de până la 80%
MANA VIȚEI DE VIE (PLASMOPARA VITICOLA).
Este o boală frecvent întâlnită la vița de vie și foarte periculoasă, ce duce la pagube însemnate de producție nu numai în anul când se manifestă cu intensitate, ci și în anii următori.
Pierderile de recoltă pot fi până la 70-80% iar vinurile provenite din viile mănate sunt acide, cu un procent foarte mic de alcool, datorită unei cantități reduse de zahăr în must.
Atacul de mană se manifestă pe toate organele aeriene ale viței de vie:
– pe FRUNZE – pe partea superioară apar pete de culoare galbenă cu un contur difuz iar în dreptul lor, pe partea inferioară apare un puf albicios. Zonele atacate din frunză, după câteva zile se brunifica și se usucă.
– pe LĂSTARII TINERI ȘI CÂRCEI – apar pete alungite de culoare brună, ce se acoperă cu un puf albicios. Coardele atacate nu se mai maturează.
– pe CIORCHINII TINERI – ei se îngălbenesc și se acoperă cu un miceliu de culoare albă.
– BOBIȚELE formate capătă un puf albicios, se brunifica, se zbârcesc și se desprind cu usurință de pe ciorchine.
Atacul târziu al manei asupra CIORCHINILOR DE STRUGURI ÎN PÂRGĂ va face că strugurii să nu acumuleze zahar, mustul va fi acru și va dăuna calității vinului.
Metode de tratament recomandate
Pentru prevenirea și combaterea manei recomandăm stropiri cu fungicid:
– ALLEATO TRIPLE – 2,0 – 3,0 kg/ha ( 30g/10l apă).
Este un fungicid de contact și sistemic complex, pe bază de fosetil de aluminiu, cimoxanil și folpet.
Protejaza atât creșterile tratate cât și cele apărute după tratament. Are acțiune atât preventivă cât și curativă.
Pe perioada de vegetație se poate aplica de maxim 3 ori la interval de 10-14 zile, în funcție de intensitatea atacului.
Aveți grijă de vița de vie!
POZE VECHI Cum au evoluat în timp mustăriile, o tradiție de secole în România