FloriGrădinăLegumicultură

Cum putem crește viteza de germinare a semințelor. STUDII. Metoda cu FUM, care îmbunătățește rata de încolțire

În acest articol vom explora câteva metode simple și eficiente pentru a crește viteza de germinare a semințelor.

Acesta este primul pas important în creșterea plantelor și, de cele mai multe ori, poate fi un proces lent și dificil.

Cu toate acestea, există câteva trucuri care pot fi folosite pentru a accelera acest proces.

 1. Înmuierea semințelor în apă: Acesta este un proces simplu și eficient pentru a accelera germinarea semințelor. Puneți semințele într-un recipient cu apă și lăsați-le să se înmoaie timp de câteva ore sau peste noapte. Această metodă este mai eficientă pentru semințele care au o coajă tare.
 2. Exfolierea semințelor: Această metodă implică îndepărtarea stratului exterior al semințelor pentru a permite absorbția mai rapidă a apei. Acest lucru poate fi făcut fie prin tăierea ușoară a cojii, fie prin frecarea semințelor cu hârtie abrazivă fină sau cu nisip fin.
 3. Folosirea unui substrat umed: Acesta este un alt truc eficient pentru a accelera germinarea semințelor. Puneți semințele într-un substrat umed și păstrați-l umezit până când semințele germinează. Substratul umed va ajuta semințele să se hidrateze mai rapid și va îmbunătăți absorbția apei.
 4. Utilizarea unei surse de căldură: Semințele au nevoie de căldură pentru a germina, așa că puteți utiliza o sursă de căldură pentru a accelera acest proces. Puneți semințele într-un loc cald, cum ar fi lângă o fereastră însorită sau pe un calorifer.
 5. Folosirea unui spray cu apă: Puteți folosi un spray cu apă pentru a menține semințele umede și pentru a accelera germinarea. Pulverizați semințele cu apă regulat, pentru a le menține umede și pentru a le ajuta să germineze mai rapid.

  Cât de utilă este cenușa pentru culturile din grădină și livadă. Reguli obligatorii la aplicare

 6. Înmuiați semințele în peroxid de hidrogen 3% timp de 30 de minute. Clătiți semințele de mai multe ori cu apă și plantați-le. Astfel, se descompune învelișul exterior dur al semințelor și se ucide orice agent patogen prezent pe ele. Acest lucru permite semințelor să absoarbă mai mult oxigen, ajutându-le astfel să încolțească eficient. Peroxidul de hidrogen (H2O2) are un atom de oxigen suplimentar decât apa (H2O). Când molecula sa se descompune, acest oxigen suplimentar se separă de apă, acționând ca un supliment pentru plante. De asemenea, ajută la germinarea cu succes a semințelor, făcându-le să absoarbă mai mult oxigen.
 7. Menținerea umidității adecvate este crucială pentru declanșarea germinării semințelor, iar o cupolă poate ajuta la reținerea umidității în aer și sol. În timp ce orice înveliș poate crește umiditatea, este recomandat să folosiți huse transparente pentru a permite vizibilitatea semințelor. Aceasta va permite luminii să pătrundă și va ajuta la creșterea răsadurilor în curs de dezvoltare. Alternativ, puteți folosi o pungă de plastic sau o folie de plastic pentru a acoperi partea superioară a tăvii pentru semințe și a crea o cupolă de umiditate improvizată.
 8. Plantați semințele în pastile speciale de germinare. Amestecul ce favorizează încolțirea este format din pământ steril, ușor, conceput special pentru germinarea semințelor. De obicei, este făcut din mușchi de turbă, perlit și vermiculit, care asigură circulația aerului și controlul umidității. Amestecul este conceput pentru a ajuta la reținerea umidității, oferind în același timp un bun drenaj. Acest lucru permite semințelor să se extindă fără a deveni îmbibate cu apă, ceea ce le poate face să putrezească sau să nu germineze. În plus, amestecul este lipsit de buruieni și boli, astfel încât răsadurile au șanse mai mari de a dezvolta sisteme radiculare sănătoase.
 9. Tratamentul cu fum este un proces prin care semințele sunt expuse fumului pentru a crește rata de germinare. Se bazează pe ideea că fumul conține compuși care pot stimula procesul de germinare. Acest proces este cel mai frecvent utilizat cu semințe de la specii adaptate la foc, cum ar fi ierburi și arbuști. Studiile evidențiază că tratamentul cu fum imită mediul unui incendiu natural, care declanșează  stoparea repausului la multe semințe.
 10. Ghivecele biodegradabile pentru germinarea semințelor sunt fabricate din materiale precum turbă, carton, nuca de cocos și fibre de lemn. Aceste materiale se descompun în sol, îmbunătățind retenția de nutrienți și apă, oferind în același timp un mediu sigur și durabil pentru plantele tinere.

Cum se cultivă răsadurile în cofraje de ouă, pas cu pas

În concluzie, există multe metode simple și eficiente pentru a accelera germinarea semințelor.

În funcție de tipul de semințe pe care îl aveți, puteți încerca una sau mai multe dintre aceste metode pentru a ajuta semințele să germineze mai rapid și mai ușor.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Cum putem crește viteza de germinare a semințelor. STUDII. Metoda cu FUM, care îmbunătățește rata de încolțire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *