FloriGrădinăLegumicultură

Cum putem să fim siguri că vor încolți toate semințele de flori și legume

De multe ori grădinarii se plâng că semințele cumpărate din magazinele specializate sau păstrate din recoltele anterioare refuză să germineze sau germinează foarte greu.

Vorbind în principal despre legumele noastre pe care le cultivăm în grădină, ar fi de facut cateva precizari.

Astfel, sunt anumite semințe care germinează mai greu decât altele.

De ce se întâmplă acest lucru? Semințele anumitor culturi, de exemplu – morcovi, pătrunjel sau mărar,  sunt acoperite cu uleiuri, și tocmai din această cauză germinarea lor durează mai mult, pentru că prima dată aceste uleiuri trebuie să se spele, pentru ca apoi apa să pătrundă în sămânță și să provoace germinarea.

PONT Putem să scurtăm perioada de germinare astfel: ținem semințele timp de jumătate de oră în apă călduță, pe urmă schimbăm apa și repetăm procedeul de 2-3 ori. Ulterior uscam semintele si le semanam. Atât morcovii, cât și mărarul sau pătrunjelul vor răsări mult mai repede, pentru că aceste uleiuri vor fi spălate.

În alte cazuri, dacă vorbim de dovlecei, bostani și alte culturi care au semințe mai mari și mai tari, din cauză învelișului, care este destul de tare, aceste semințe germinează mai greu, pentru că apa pătrunde mai greu în interiorul seminței.

Totodată, roșiile și castraveții germinează foarte repede, chiar și intr- o zi, două.

Așa se explică acest fenomen, de ce anumite culturi germinează mai greu, si altele mai ușor.

Grădinăritul pentru începători – 10 sfaturi utile

Ce avem de făcut ca să ajutăm semințele să germineze mai repede?

Avem două cazuri

1. Dacă semințele noastre nu sunt foarte vechi, nu trebuie să ne facem griji, urmăm procedură standard:

Pre-germinare

Semintele se pot pune intr-un recipient cu apa pentru cateva ore sau peste noapte pentru a permite absorbtia umiditatii necesare pentru germinare.

Temperatura adecvata

Verificati necesitatile de temperatura pentru fiecare specie si asigurati-va ca solul sau ambientul au valorile adecvate.

Umiditate controlata

Solul trebuie sa fie umed, dar nu in exces, pentru germinarea semintelor. Se poate folosi un strat subtire de pamant sau un prosop umed.

Lumina

Unele specii au nevoie de lumina pentru germinare, altele nu. Verificati necesitatile speciei si asigurati-va ca recipientul sau semintele sunt expuse sau nu la lumina.

Adancimea semanarii

Verificati necesitatile de adancime pentru fiecare specie inainte de semanare.

2. Metode de germinare a semințelor vechi

 Dacă semințele noastre sunt mai vechi  de 5-6 ani, atunci ar trebui să le ajutăm să germineze.

Metoda 1: microorganisme

In cazul acesta putem să folosim biopreparate pe bază de microorganisme, respectiv bacillus subtilis sau azot bacter, care pot fi folosite împreună. Ele vor stimula germinarea, vor ajuta viitoarele plante să fie mai puternice, să aibă o imunitate mai puternică, și de asemenea vor ajuta ca sămânță și viitoarea plantă să fie protejate de atacul patogenilor, pentru că bacillus subtilis este un microorganism antagonist care luptă cu patogenii, și se află în simbioză cu planta.

Bacillus subtilis și Azotobacter pot fi găsite în comerț sub formă de suplimente alimentare, îngrășăminte biologice sau culturi pentru fermenți. Acestea pot fi găsite în magazinele de produse naturale, farmaciile sau magazinele de horticultură. Este important să cumpărați produse de la surse de încredere și să urmați instrucțiunile de utilizare.

Ce sunt „Bacillus subtilis” și „Azotobacter”?

„Bacillus subtilis” și „Azotobacter” sunt două tulpini diferite de bacterii

Bacillus subtilis este o bacterie gram-pozitivă, aerobă sau facultativ anaerobă, care se găsește în sol și în mediile alimentare. Acesta poate fi utilizat ca agent de fermentație în producția de alimente și băuturi, precum și în producția de antibiotice și enzime. De asemenea, se consideră că Bacillus subtilis poate avea proprietăți benefice pentru sănătate, cum ar fi imunomodularea și îmbunătățirea digestiei.

Azotobacter, pe de altă parte, este o bacterie gram-negativă, aerobă, care se găsește în sol și este importantă pentru ciclul azotului în ecosistem. Acesta poate fixa azotul din aer în formă utilizabilă pentru plante, ceea ce îl face un agent important în agricultură și horticultură. De asemenea, Azotobacter poate fi utilizat în agricultură ca îngrășământ biologic.

Metoda 2: stres prin frig

Luăm semințele, le punem  în congelator și le ținem acolo o zi- două, și pe urmă le scoatem și le punem la germinat, folosind procedura standard de mai sus.

In cazul acesta, primind acest stres semințele se vor trezi, chiar dacă ele sunt slăbite.

Ele vor germina mai repede, și viitoarea planta va avea o imunitate mai puternică.

Metoda 3: înmuiere în apă

O altă metodă pe care o putem folosi: punem la înmuiat semințele noastre în apă călduță, le ținem acolo timp de 5-6 ore, și pe urmă le scoatem afară la uscat. Repetăm această procedură de 4-5  ori. Care este explicația? Atunci când le punem la înmuiat,  apa trebuie să treacă puțin peste acele semințe, și să nu fie prea multă, semințele vor absorbi această apă o vor începe să se înmoaie. Ele se vor pregăti de trezire, iar noi le scoatem  și le punem la uscat, si ele vor intra din nou în starea dormantă.

Repetăm procedura: ele se pregătesc de trezire, noi le scoatem afară și le inducem din nou aceasta stare latentă. Când efectuăm ultima dată această procedură, după ce le punem la înmuiat, le punem la germinat.

Chiar și cele mai vechi semințe vor germina foarte bine, și viitoarele plante vor fi puternice.

Urmand aceste sfaturi veti asigura germinarea sigură a semintelor de plante.

Cum sa ne producem singuri răsaduri de legume. O metodă simplă și eficientă

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *