Grădină

Cum puteți obține certificatul pentru cultură ecologică

Dacă vă aflați în postura în care doriți să vă certificați ca producător de fructe și legume în regim ecologic trebuie să știți câteva detalii legate de aceasta.

Astfel, toți producătorii, prelucrătorii sau comercianții care doresc să își comercializeze marfa produsă sub titulatura de produs ecologic trebuie să se înregistreze la o agenție sau un organism de control.

Acestea au responsabilitatea de a verifica dacă operatorul acționează în conformitate cu normele privind producția ecologică și implică inspecții anuale și un set de controale prin care organismul se va asigura că respectați normele privind producția ecologică.

Țările UE au posibilitatea să desemneze ca autorități de control organisme publice sau private cu atribuții de a verifica dacă sunt respectate normele Uniunii Europene privind producția ecologică.

Lista organismelor control aprobate de statul roman pentru efectuarea inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul României o găsiți aici

Orice fermă care dorește să producă organic trebuie să fie supusă unui proces cunoscut sub numele de „conversie”. În această perioadă, trebuie utilizate metode de producție ecologice, dar produsul rezultat nu poate fi vândut ca organic.

Durata acestei perioade de conversie depinde de tipul de produs organic produs, fiind de trei ani pentru livezile de fructe și culturile de viță de vie. Toate plantele cultivate în perioada de conversie trebuie să provină din semințe organice.

Perioada de conversie poate fi mai dificilă pentru fermele ecologice. Metodele organice duc adesea la randamente mai mici, dar în același timp, alimentele produse în perioada de conversie nu pot obține același preț premium.

Din acest motiv, Uniunea Europeană și țările UE oferă diverse măsuri de sprijin pentru a ajuta producătorii ecologici să înceapă acest proces, care va conduce la posibilitata de a comercializa cu eticheta autorizată (foto jos).

Sprijin financiar pentru agricultorii ecologici

Sprijinul financiar al UE poate fi atât pentru conversia în agricultură ecologică, cât și pentru menținerea statutului organic. Aceasta este o recunoaștere a rolului pe care agricultura ecologică îl are în diferitele priorități de dezvoltare rurală și a potențialelor beneficii sociale care pot proveni din metodele de producție ecologice.

Normele Uniunii Europene în materie de agricultură ecologică se referă la produsele agricole, inclusiv la drojdie și produsele obținute prin acvacultură. Ele acoperă toate etapele procesului de producție, de la semințe până la alimentele prelucrate finale. Prin urmare, există dispoziții specifice care acoperă o gamă largă de produse, printre care:

  • semințe și material de înmulțire (butași, rizomi etc.) din care se cultivă plante sau culturi;
  • produse sau produse vii care nu necesită prelucrare ulterioară;
  • hrană pentru animale;
  • produse cu ingrediente multiple sau produse agricole prelucrate pentru a fi utilizate ca alimente.

Mai multe detalii legate de culturile ecologice găsiți pe siteul dedicat al Comisiei Europene

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Cum puteți obține certificatul pentru cultură ecologică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *