Cum recunoaștem bolile la tomate după aspectul frunzelor

Observarea atentă a plantelor de roșii pe toată durata de dezvoltare a acestora ne oferă indicii cu privire la problemele ce apar în cultură.

Evident, luarea de măsuri cât mai rapid poate face diferența între o recoltă bogată și una compromisă.

  1. Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor la tomate – Bacterial Spot (Xanthomonas vesicatoria) Atacul apare sub forma unor pete de 1-2 mm, circulare sau de formă neregulată, hidrozate, de culoare verde-gălbuie până la verde închis, înconjurate de o zonă translucidă. Pe partea inferioară a frunzelor atacate, mai tarziu petele devin brune, cu partea centrală de culoare neagră. Petele sunt răspândite mai ales de-a lungul nervurilor laterale și marginea frunzelor și țesutul dintre pete se necrozează și se rupe. Frunzele infectate se deformează, se usucă și cad.
  2. Pătarea brună a frunzelor de tomate (alternarioza). Early Blight (fungi Alternaria solani) Boala se manifestă pe tulpini, frunze și fructe, în toate fazele de vegetație. În faza de răsad, atacul se manifestă prin pete alungite pe tulpini, cu aspect neregulat, de culoare brun-închis, dar cu partea centrală mai deschisă. Atacul poate cuprinde partea bazală a tulpinii de jur în jur, simptom denumit și putregaiul în formă de guler. Pe frunzele bazale apar pete la început izolate, circulare, brune, zonate concentric de unde și denumirea de pete „țintă”, când numărul petelor se mărește, acestea confluează, țesuturile din dreptul petelor se necrozează, devin subțiri, se rup și provoacă perforații de forma colturoasă.
  3. Mana tomatelorLate Blight (Phytophthora infestans) este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzata de ciupercaPhytophthora infestans. Aceasta ciuperca apare in special in anii cu precipitații abudente.
  4. Pătarea cafenie a frunzelor de tomate Leaf Mold (Cladosporium fulvum) este întâlnită frecvent în culturile de tomate din sere si solarii si se manifesta rar în culturile din camp.
  5. Septorioza – Septoria Leaf Spot (fungi Septoria lycopersici) este o boală care se manifestă în general pe frunze, dar în conditii prielnice (umiditate) sunt afectate tulpinile si pețiolul. În anumite situații sunt afectate și fructele.
  6. Păianjeni acarieni Spider Mites (floridana) atacă organele aeriene ale plantelor afectând producția, în cazul neluării de măsuri. Provocă numeroase pete galbene sau albe, mici și granulate, pe frunzele roșiilor. Infestarea apare mai ales în condiții de căldură și uscăciune.
  7. Pătarea frunzelor Target Spot (fung Corynespora) Este o boală frecvent întâlnită la culturile de tomate din spaţii protejate. Simptome: pe frunze apar pete zonate concentric, asemănătoare cu cele produse de Alternaria. Spre deosebire de acestea, petele de Corynespora sunt mai închise la culoare (brun închis-negricioase), neregulate ca formă, iar zonarea este mai puţin evidentă.
  8. Virusul mozaicul tomatelor – Tomato Mosaic Virus (Tobamovirus) Frunzele se încreţesc şi se răsucesc, dar vor prezenta şi zone de culoare verde-gălbui. Alternarea cu zonele de verde închis, vor da frunzei un aspect de mozaic.
  9. Virusul încrețirii galbene a frunzelor tomatelor Tomato Yellow Leaf Curl Virus (Begomovirus) frunzele care se formeaza la scurt timp dupa infectie au forma de cupa, avand marginile curbate in sus sau in jos, iar cele ce apar mai tarziu dupa infectie sunt evident clorotice si cu marginile limbului curbate spre fata superioara. Plantele infectate in faza tanara isi pierd vigurozitatea si nu produc fructe comercializabile.
  10. Frunze sănătoase

Cum absorb plantele apa și substanțele nutritive. De ce apare carența de calciu la tomate

Cum previne mălaiului bolile fungice în cultura de roșii. De ce se presară în jurul plantelor

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago