Categories: Grădină

Cum rezolvăm problema crăpăturilor apărute pe scoarța pomilor fructiferi

Deseori găsim în livadă crăpături mai mari sau mai mici pe scoarța copacilor. Fisurile scoarței trebuie astupate, întrucât reprezintă puncte de intrare pentru diferiți patogeni, favorizând instalarea bolilor specifice.

Trebuie să știți că acestea au în cele mai multe situații două cauze:

  1. Șocuri termice și umiditate crescută la nivelul rădăcinii, respectiv alternanța temperaturilor extreme, respectiv zilele cu soare în care razele cad direct pe scoarță, încălzind-o și dilatând-o, urmate de nopți cu temperature scăzute, în care temperaturile conduc la contracția suprafeței și la apariția fisurilor. Situația se înregitrează în principal primăvara, când pomii ies din starea de repaus vegetativ. Totodată, un alt moment în care se înregistrează situații de acest fel este toamna, datorită ruperii crengilor încarcate cu fructe din cauza vânturilor puternice sau pe trunchi datorită unor lovituri de grindină sau lovituri mecanice. Totodată, fisurile apar și datorită tăierilor obișnuite sau de curățare.
  2. Crăpăturile pot fi rezultatul unui atac de cicada gheboasă, un dăunător de culoare verde (foto) ce acționează în lunile de vară. Pentru această situație aplicați un tratament cu sulfat de cupru 3% toamna și la primăvară, iar la 10 zile ulei horticol + insecticid.

Cum se pot repara crăpăturile aparute în scoarta copacilor fructiferi

Cei mai predispuși pomi la fisurarea scoarței sunt cei din speciile termofile (ce prezintă o sensibilitate crescută la decalajul de temperatură noapte / zi), respectiv cei fructiferi din speciile de sâmburoase – cireșul, vișinul prunul, caisul și nectarinul.

Apariția unei crăpături superficiale la pomului nu îl pune neapărat în pericol, iar acesta poate să rodească în bune condiții și după problemele apărute la nivelul scoarței. Depinde însă și de cât de profundă este crăpătura. Totodată, trebuie știut că odată cu prima crăpătură, acel copac  va fi expus și altora, care vor fi localizate în aceeași zonă a trunchiului.

Rănile apărute trebuie ajutate să se cicatrizeze pentru ca pomii fructiferi să nu fie afectați. Operațiile trebuie efectuate atunci cand lemnul este uscat și nu este vreme ploioasă.

Astfel, se curață cu un cutit bine ascuțit și sterilizat (înmuiat în soluţie de înălbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru 3% timp de câteva minute), marginile rănilor după care se aplică cu o pensulă o pastă arbocol sau una ce conține fungicide cuprice precum Champ 77, Funguran sau Cupridin 50 WP.

Sfat: Nu confundați crăpăturile cu stomatele (lenticele) scoarțe, respectiv porii prin intermediul cărora loc schimbul de gaze între copac și mediul înconjurător.

De cele mai multe ori, nu este nevoie să interveniți după apariția unei crăpături. Pomul are sistemul său de auto-apărare și va forma acolo o crustă care să ”sigileze” rana. Cu toate acestea, pomul devine vulnerabil la boli având o perioadă ”o rană deschisă”.

Etichetarea puieților de pomi fructiferi. Diferența între eticheta albastră și galbenă

UTIL

Menţineţi vigoarea pomilor prin aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă pe durata verii, când vremea este uscată.

Soluții naturale

O altă soluție propusă este un tratament natural făcut din ceară de albine și lapte de vacă – ingrediente ce se amestecă până cand se formează o pastă, care se aplică direct pe rană și se întindă pe toată suprafața.

Alți pomicultori obișnuiesc să curețe crăpătura, apoi cu o pensulă să aplice o soluție de zeamă bordeleză. După uscare, zona se poate sigila cu lac de mobilă sau cu var.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago