Cum rezolvi problema condensului la o magazie din panouri termoizolante de tip sandwich
În special pe durata iernii, magaziile neîncălzite, din panouri termoizolante de tip sandwich și nu numai, pot genera anumite probleme, legate de apariția nedorită a condensului.
Umiditatea de pe pereți și tavan poate avea diferite cauze, care trebuie să fie identificate și eliminate, pentru a evita deteriorarea structurii și a lucrurilor pe care le depozitați în interior.
Cum se produce condensul
Prima etapă în eliminarea cauzelor este înțelegerea faptului că fenomenul fizic numit condens este caracterizat de faptul că apa din stare gazoasă (vaporii de apă) se transformă în stare lichidă.
Acest lucru se întâmplă atunci când aerul umed este răcit până la punctul de rouă, care este temperatura la care vaporii de apă din aer se saturează și încep să se condenseze.
În interiorul magaziilor, condensul apare atât pe geamuri, cât și pe alte zone reci (precum structura metalică și panouri) care vin în contact direct cu aerul interior umed.
Soluții și cauze de apariție a condensului:
-
Ventilație insuficientă:
Cauză: Dacă magazia nu dispune de ventilație, umiditatea va rămâne în interior și se va transforma în vapori care vor condensa pe suprafețele reci.
Soluție: Asigurați-vă că există o ventilație adecvată. Puteți adăuga ferestre sau sisteme de ventilație, pentru a permite circulația aerului. Un ventilator de tipul celor folosite la băi poate rezolva această problemă, a excesului de umiditate.
-
Izolație:
Cauză: Dacă panourile izolante nu sunt suficient de eficiente (prea subțiri), temperatura diferențială dintre interior și exterior poate provoca condens.
Soluție: Verificați calitatea și grosimea izolației. Este posibil să fie necesară adăugarea sau înlocuirea izolației pentru a îmbunătăți performanța termică.
-
Infiltrații de aer:
Cauză: Etanșeitatea structurii poate permite intrarea aerului umed în interior.
Soluție: Verificați și reparați orice crăpături sau fisuri. Asigurați-vă că toate elementele de închidere (uși, ferestre) sunt etanșe. Suplimentar, la îmbinările dintre panouri folosiți bandă butilică pentru a elimina zonele ce nu etanșează perfect.
-
Umiditatea din interior:
Cauză: Surse interne de umiditate, cum ar fi depozitarea de materiale umede sau activități care produc abur, pot contribui la condens.
Soluție: Evitați depozitarea de obiecte umede în interior și asigurați-vă că spațiul este utilizat în mod corespunzător.
-
Schimbări bruște de temperatură:
Cauză: Diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte pot favoriza formarea condensului.
Soluție: Mențineți cu ajutorului unui calorifer electric o temperatură constantă sau reduceți fluctuațiile de temperatură.
-
Acoperiș și drenaj inadecvate:
Cauză: Infiltrarea apei prin acoperiș sau drenajul deficitar pot contribui la umiditatea din interior.
Soluție: Verificați acoperișul și asigurați-vă că sistemul de drenaj este funcțional și evacuează apa corespunzător.
Cum poți turna în regie proprie o placă de beton, pas cu pas