Cum să alegi legumele din piață: 5 semne prin care poți identifica roșiile tratate cu chimicale
Este de notorietate faptul că majoritatea producătorilor de roșii folosesc tratamente pentru acestea, pentru a acționa preventiv ori la apariția unor boli sau atacuri de dăunători în cultură.
Pe durata tratamentelor cu substanțe chimice pesticidele pot pătrunde în țesutul legumelor și, astfel, în lanțul alimentar. Prin urmare, ele constituie un risc potențial pentru sănătatea consumatorului.
Acesta poate fi redus semnificativ dacă pesticidele sunt utilizate în conformitate cu ghidurile de bune practici agricole, folosind concentrațiile recomandate și perioadele de pauză între tratamente.
În Uniunea Europeană, substanțele pesticide autorizate au fost stabilite prin Regulamentul CE nr. 396/2005, care stabilesc normele de siguranță a materiilor prime și a produselor de origine vegetală pentru consumatorii umani.
Modalități prin care poți să îți dai seama dacă o roșie a fost tratată
Iată câteva indicii:
- Aspectul și culoarea: Roșiile cultivate în mod natural au o culoare uniformă, strălucitoare și o textură netedă. Dacă o roșie pare prea strălucitoare sau are pete sau decolorări neobișnuite, este posibil să fi fost tratată cu chimicale.
- Mirosul: Roșiile proaspete și cultivate organic au un miros distinct și plăcut. Dacă o roșie are un miros slab, fără arome sau chiar un miros chimic, este posibil să fi fost tratată cu substanțe chimice.
- Eticheta produsului: În cazul în care achiziționezi roșii ambalate sau de la supermarket, ar trebui să verifici eticheta produsului. Dacă pe etichetă sunt menționate tratamente chimice sau pesticide folosite în procesul de cultivare, este probabil că roșiile au fost tratate cu astfel de substanțe.
- Certificările organice: Dacă dorești să te asiguri că roșiile tale nu au fost tratate cu chimicale, poți căuta produsele cu certificare organică. Aceasta înseamnă că roșiile au fost cultivate în conformitate cu standardele organice, fără utilizarea pesticidelor și a altor substanțe chimice sintetice.
- Sursa de proveniență: În general, roșiile cultivate în grădini personale, în ferme mici sau în mod organic au mai puține șanse să fie tratate cu chimicale. Dacă cumperi roșii de la un producător local sau dintr-o piață agricolă, ai mai multe șanse să găsești roșii naturale și neprelucrate chimic.
Totodată, este util să știți faptul că există legumicultori care folosesc substanțe chimice, care au rolul de a forța coacerea roșiilor.
„Cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor. Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.
Este important de menționat că aceste indicii pot oferi doar o indicație generală și nu o certitudine absolută, care poate fi obținută doar în urma unor analize de laborator.
Studii referitoare la roșii tratate cu chimicale
Utilizarea pesticidelor a făcut obiectul a numeroase studii științifice, în toată lumea.
Astfel, concentrația de difenoconazol a arătat o eliminare mai lentă la tomate decât la alte legume, context în care 36% din cantitatea inițială a putut fi încă detectată în ziua 8 după tratament.
De asemenea, a fost demonstrat faptul că anumite combinații de pesticide, în special dacă acestea conțin un insecticid, cresc efectul toxic până la o sută de ori.
Cum eviți roșii tratate chimic
Dacă dorești să eviți complet roșiile tratate cu chimicale, cea mai bună opțiune ar fi să alegi produse certificate organic sau să cultivi roșii în propria grădină, în mod natural și fără utilizarea pesticidelor.
Totuși, dacă la avertizare stropești plantele, este important ca după aplicarea produsului să fie respectată perioada oficială de așteptare (sau intervalul înainte de recoltare) pentru a reduce sau scădea concentrația substanței active, respectând limita maximă de reziduuri legală.
Cum previne mălaiului bolile fungice în cultura de roșii. De ce se presară în jurul plantelor