Grădină

Cum să lucrezi grădina fără să sapi: ghidul complet al metodei inovative”no dig”

Grădinăritul ”no dig” sau „grădinăritul fără săpat” a devenit o metodă din ce în ce mai populară în rândul grădinarilor.

Această abordare a agriculturii implică crearea de paturi de grădină fără săpat sau arat a solului, iar acest lucru poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește randamentul și productivitatea.

În acest articol, vom explora mai multe despre grădinăritul no dig, inclusiv cum să pregătim un pat de grădină, cum să îl menținem și ce greșeli trebuie evitate.

Ce este grădinăritul no dig?

Grădinăritul no dig se referă la crearea unui pat de grădină fără săpat sau răscolirea solului. În loc să folosim tehnicile tradiționale de grădinărit, cum ar fi săpatul și răscolirea solului pentru a elimina buruienile și a pregăti patul de grădină, în grădinăritul no dig se folosesc straturi de materiale organice pentru a suprima buruienile și a ajuta la menținerea umidității solului. În această abordare, solul este lăsat intact și se creează un mediu natural care promovează creșterea sănătoasă a plantelor.

Istoria grădinăritului no dig

Grădinăritul no dig a început să câștige popularitate în anii 1940, datorită lucrărilor lui Ruth Stout, care a scris mai multe cărți despre grădinăritul no dig și beneficiile sale. Aceasta a popularizat abordarea prin utilizarea mulci-ului, materiale organice, precum frunze, iarbă și paie, ca strat de protecție a solului. Astăzi, mulți grădinari folosesc această abordare pentru a-și crește plantele în grădini.

Avantajele grădinăritului no dig în comparație cu metodele tradiționale

  • Conservarea solului – Grădinăritul no dig menține solul intact și previne degradarea acestuia. De asemenea, reduce eroziunea solului și previne pierderea de nutrienti.
  • Reducerea muncii fizice – Grădinăritul no dig necesită mai puțină muncă fizică decât metodele tradiționale de grădinărit, precum săpatul și răscolirea solului.
  • Suprimarea buruienilor – Grădinăritul no dig utilizează straturi de materiale organice pentru a suprima buruienile și a menține umiditatea sol
  • Protecția mediului – Grădinăritul no dig poate fi mai ecologic decât grădinăritul tradițional, deoarece utilizează mai puțină energie și poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului.
  • Obținerea unei recolte bogate – Grădinăritul fără săpat poate ajuta la obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Stratul de mulci ajută la menținerea umidității și la adăugarea de nutrienți în sol, ceea ce poate duce la o creștere mai rapidă și o recoltă mai mare.

Cum să începeți o grădină no dig?

Pentru a începe o grădină fără săpat, alegeți o zonă adecvată. Cautați o zonă însorită și suficient spațiu pentru plantele dvs. Luați în considerare și accesul la apă și la o sursă de mulci.

Ulterior, urmați acești pași simpli:

Pasul 1: Alegeți zona dvs. și curățați-o de resturile mari. Îndepărtați rădăcinile buruienilor perene, fără a insista prea mult. Următorul pas se va ocupa de asta.

Pasul 2: Acoperiți zona cu hârtie umedă sau carton. Apa îl va ajuta să stea lipit de pământ. Acest strat va împiedica buruienile să se dezvolte și le va sufoca. După descompunere, îți vor hrăni plantele.

Pasul 3: Așezați deasupra hârtie iarbă tăiată, lucernă sau orice furaj adecvat.

Pasul 4: Răspândiți gunoiul de grajd peste acesta. Este recomandabil să folosiți gunoi de grajd îmbătrânit, dar nu uscat.

Pasul 5: Un alt strat de furaj deasupra acestuia.

Pasul 6: Acum adăugați peste toate acestea un amestec de pământ și compost.

Pasul 7: Acoperiți patul cu un mulci organic.

Pasul 8: Plantați semințele sau răsadurile. Folosiți o sapă sau un cuțit pentru a face o gaură. În timp ce plantați, asigurați-vă că rădăcinile ajung în solul existent sub stratul de mulci. După ce ați plantat, acoperiți zona cu un strat suplimentar de mulci pentru a menține umiditatea și a proteja plantele de erbicide și buruieni.

Asigurați-vă că plantele primesc suficientă apă și nutrienți, iar dacă apar buruieni, îndepărtați-le manual sau cu ajutorul unui erbicid natural. De asemenea, puteți adăuga periodic un strat suplimentar de mulci pentru a menține solul umed și pentru a adăuga nutrienți.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *